Groen licht voor LNG-conversie 'Münsterland'

Branche: Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Koninklijke Niestern Sander gaat passagiersschip 'Münsterland' van de Duitse rederij Ems ombouwen en voorzien van LNG-voortstuwing. Voor de LNG-conversie krijgt Niestern Sander een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Voor het passagiersschip uit 1986 bouwt Niestern Sander een volledig nieuw achterschip, inclusief dual fuel motoren, LNG opslagtank, aandrijving, alle LNG-installaties, -leidingen en overige systemen. De werf heeft door haar expertise en faciliteiten een unieke ombouwmethode voor ogen die de mogelijkheid biedt om de stilligtijd van een schip - en daarmee de inkomstenderving - tot een minimum te reduceren.

De projectaanpak van Niestern Sander leunt op de twee pijlers van het bedrijf. Door de combinatie van scheepsnieuwbouw én scheepsreparatie vindt het grootste deel van de ombouw fysiek op de scheepsnieuwbouwwerf plaats waarbij het reparatiedok nog niet nodig is. Tijdens deze werkzaamheden kan de Münsterland nog gewoon in de vaart blijven.

Vergroening

Dankzij de LNG-conversie zal de Münsterland op een veel minder vervuilende brandstof gaan varen waardoor emissies sterk worden gereduceerd. Ook zal de nieuwe vorm van het achterschip de rompweerstand verminderen. Hierdoor heeft het schip minder motorvermogen om met dezelfde snelheid te kunnen varen, wat een reductie van het brandstofverbruik en geluid betekent.

Naast emissievoordelen biedt de conversie ook voordelen qua materiaalgebruik. Het bestaande schip dateert uit 1986 en is daarmee ruim dertig jaar oud. In theorie is het schip daarmee aan het eind van haar levenscyclus gekomen. Door de ombouwoperatie worden veel technische systemen vervangen en aangepast aan de huidige stand van de techniek. Het schip krijgt feitelijk een tweede leven. Hiermee wordt de levensduur van het grootste deel van het schip in de praktijk verdubbeld en veel materiaal bespaard. Bovendien zal Niestern Sander het oude achterschip met oude systemen en installaties op duurzame wijze ontmantelen en zoveel mogelijk recyclen.

Haalbaarheid

De ombouw van de Münsterland biedt Niestern Sander de mogelijkheid om de bedrijfseconomische haalbaarheid van een LNG-conversie in de praktijk te demonstreren. Ook zal blijken dat de ruimtebeperking bij het ombouwen van een bestaand schip (door het plaatsen van een LNG-tank) oplosbaar is. De Münsterland wordt in de eerste helft van 2020 in haar nieuwe vorm weer in de vaart genomen.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland