GeoSea voltooit plaatsing jacket-funderingen Borkum Riffgrund 2

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Installatieschip 'Innovation' van GeoSea heeft deze week de laatste van twintig 'suction bucket jacket'-funderingen op de zeebodem geplaatst van het Duitse offshorewindpark Borkum Riffgrund 2. 

Het windpark voor de kust van het Duitse waddeneiland Borkum wordt gebouwd voor Ørsted en Global Infrastructure Partners. Er komen 56 Vestas-turbines van 8 MW waarmee het windpark een totale capaciteit krijgt van 450 MW. (Van deze turbines krijgen er 36 een monopile-fundering.)

Het werk van DEME-dochterbedrijf GeoSea bestond uit het transport en de installatie van twintig suction bucket jackets, elk goed voor een gewicht van 950 ton en een hoogte van 58 m. Het is de eerste keer dat Ørsted dit type fundering op grote schaal gebruikt voor een windpark. In 2014 installeerde GeoSea de allereerste suction bucket jacket voor Borkum Riffgrund 1 van Ørsted.

De structuur van de suction bucket wordt stevig verankerd in de zeebodem door vacuümdruk waardoor de noodzaak tot hameren verdwijnt en het lawaai tijdens de installatie sterk vermindert. De productie van dit type jackets is duurder dan die van monopiles, maar er is minder staal voor nodig.

De Innovation installeert een jacket. Op de achtergrond de al geplaatste windturbines (foto: GeoSea)

Nieuw project

De ‘Innovation’ is nu gestationeerd in Vlissingen om naar het windpark Hornsea Project One in het VK te varen waar GeoSea de komende tijd 174 funderingen plaatst.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 2-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland