Gemini offshore windpark officieel geopend

Auteur: Angelique Bosman | Publicatiedatum:

Op maandag 8 mei is het offshore windpark Gemini officieel in gebruik genomen tijdens een ceremonie in de Eemshaven. Het windpark voegt 600 MW toe aan de duurzame energie productiecapaciteit van Nederland.

Gemini ligt op 85 kilometer boven de Groningse kust en is niet zichtbaar vanaf de Groningse kust of vanaf de Waddeneilanden. Op deze locatie worden de hoogste en meest constante windsnelheden bereikt in de Noordzee. De gemiddelde windsnelheid is 36 km per uur.

Het windpark is een van de grootste en meest productieve windparken ter wereld. Het beslaat een oppervlak van 68 vierkante kilometer, twee velden van elk 34 vierkante kilometer. Hier staan 150 Siemens windturbines met een capaciteit van 4.0 MW en twee offshore hoogspanningssubstations, die elk met een exportkabel van 110 km lengte zijn verbonden met het landstation in Eemshaven. Dit zet de elektriciteit om naar 380 kV, waarna deze doorgaat naar de centrale van TenneT.

Gemini zal de komende decennia voorzien in de energiebehoefte van 1,5 miljoen consumenten. Dit komt overeen met de energiebehoefte van de inwoners van de drie Noordelijke provincies bij elkaar. De afname van de CO2-uitstoot is vergelijkbaar met de uitstoot van 50.000 personenauto’s die elk 25.000 kilometer per jaar rijden. 

De aanleg van het park ging van start in mei 2014, en in augustus 2016 was de laatste turbine geplaatst. De totale kosten bedragen bijna 3 miljard euro. Hoofdaannemers Van Oord en Siemens waren verantwoordelijk voor de bouw.

Gemini mag dan nu het grootste windmolenpark op zee zijn in Nederland, in 2020 moet een windpark voor de Zeeuwse kust klaar zijn die 700 megawatt moet gaan produceren.

Engelstalig animatiefilmpje over Gemini windpark:

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland