Financiering windparken Borssele III en IV rond

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

De financiering van de Borssele III/IV windparken in de Noordzee is rond. Het consortium Blauwwind kan nu beginnen met de bouw en inbedrijfstelling van 77 V164 9,5 megawatt MW door MHI Vestas geleverde windmolens met een totale capaciteit van 731,5 MW.

De offshore windparken Borssele III/IV voorzien straks in het energieverbruik van circa 825.000 huishoudens. De totale productie per jaar zal naar verwachting 3.000 gigawatt uur bedragen. In het vierde kwartaal van 2019 wordt begonnen met de belangrijkste bouwwerkzaamheden. De productie zal begin 2021 van start gaan.

De leden van het consortium zijn Partners Group (45%), Shell (20%), DGE/Mitsubishi (15%), Eneco (10%) en Van Oord (10%). Shell en Eneco hebben in zogenoemde Power Purchase Agreements vastgelegd dat zij voor een periode van vijftien jaar allebei 50 procent van de door de windparken gegenereerde energie zullen afnemen. Van Oord zal de Balance of Plant werkzaamheden voor het project uitvoeren, bestaande uit het ontwerp, het leveren en de bouw van de funderingen en de verbindingskabels. Het offshore-substation Borssele Beta wordt ontworpen en gebouwd door TenneT.

Niet subsidieloos

In de eerste vijftien jaar na inbedrijfstelling ontvangt Blauwwind onder de Nederlandse SDE+ subsidieregeling een gegarandeerde prijs van €54,49/MWh. Daarna wordt de energie verkocht tegen de op de groothandelsmarkt voor energie geldende tarieven. De deels gefinancierde investeringskosten voor de constructiefase bedragen €1,3 miljard.

“Het rond krijgen van de financiering van Borssele III/IV betekent dat dit project zelfs met dit historisch lage subsidieniveau aantrekkelijk genoeg is om voldoende rendement te bieden voor de aandelen- en schuldfinanciering", aldus Kees-Jan Rameau, Chief Strategic Growth Officer van Eneco Groep.

Maritieme aannemer Van Oord voert niet alleen het Balance of Plant contract uit maar heeft ook een aandelenbelang in dit project. “Deze betrokkenheid toont aan dat wij groot belang hechten aan het stimuleren van de ontwikkeling van duurzame energie. De bouw van deze twee offshore windparken is een belangrijke stap richting het behalen van de klimaatdoelstellingen van de Nederlandse overheid”, aldus ceo Pieter van Oord.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland