Financiële steun voor ontwikkeling duurzaam containerschip Aqua Navis

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Dankzij een financiële bijdrage uit het MKB-katalysatorfonds Drechtsteden kan het Dordtse bedrijf Aqua Navis een haalbaarheidsonderzoek doen naar een compact duurzaam containerschip dat voldoet aan de eisen van binnenvaartschepen.

Om aan de uiteenlopende logistieke vragen van klanten te kunnen voldoen, heeft de binnenvaart verschillende formaten schepen nodig. De afgelopen twintig jaar zijn er echter vooral schepen gebouwd voor groot vaarwater, waarmee er een tekort ontstaat aan kleinere schepen. Heel concreet lijkt er een markt te zijn voor het vervoer van ladingen tussen het Scheldebekken en het Seinebekken. Aqua Navis spreekt van een 'gat in de markt'. 

Aqua Navis heeft een concept bedacht voor een compact containerschip dat slim gebruik maakt van de fysieke ruimte én voldoet aan de meest actuele wet- en regelgeving. Door het schip modulair geschikt te maken voor (toekomstige) schone brandstofconcepten voorziet het bovendien in de vraag naar verduurzaming in de binnenvaart. 

Kip-ei verhaal

In de haalbaarheidsstudie wil Aqua Navis onderzoeken hoe dit concept technisch realiseerbaar is. Wat zijn de nieuwste inzichten, technieken en materialen die kunnen bijdragen aan een optimaal en hoogwaardig resultaat? Tegelijk is de studie ook bedoeld om te kijken hoe groot het ‘gat in de markt’ is. 

“Het is een beetje een kip-ei verhaal”, zegt Henk Schipper, eigenaar van Aqua Navis. “Als je bedrijven geïnteresseerd wilt krijgen, moet je ze eerst laten zien welke oplossing je te bieden hebt. Tegelijk kun je pas écht schepen gaan bouwen als je weet dat er straks voldoende vraag naar is. Daarom is deze bijdrage vanuit het MKB-katalysatorfonds zo belangrijk.”

Impuls voor schoner varen

De Dordtse wethouder Maarten Burggraaf maakte de cofinanciering voor Aqua Navis bekend. “Het is geweldig om te zien hoeveel bedrijven in Dordrecht en de regio volop bezig zijn met innovatie en daarin ook de samenwerking zoeken. Deze haalbaarheidsstudie levert inzichten op waar het gaat om het slim bouwen van nieuwe, kleine schepen en vooral de toepassing daarbij van duurzame
systemen. De scheepsbouw in de regio krijgt daarmee zicht op (nieuwe) markten en de binnenvaart een extra impuls waar het gaat om schoner varen.”

Meer informatie is te vinden op de website van het MKB-katalysatorfonds.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland