Extra bellenschermen bij Noordersluis IJmuiden

Branche: Binnenvaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Om verdere verzilting van het Noordzeekanaal tegen te gaan heeft Rijkswaterstaat op 1 september twee extra bellenschermen geplaatst bij de Noordersluis in IJmuiden. Daarnaast is het schutregime aangepast. De deuren van de Noordersluis gaan sneller dicht en er wordt niet altijd gewacht tot de sluis vol is.

Door de onderhoudswerkzaamheden aan de Middensluis kunnen grotere schepen alleen door de Noordersluis worden geschut. Hierdoor komt er meer zout water in het Noordzeekanaal. Dat leidt tot schade aan land- en tuinbouw en natuur en verslechtert de waterkwaliteit. 

Eind juli werd al een eerste bellenscherm geplaatst ter hoogte van gemaal Zeeburg in het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit scherm zorgt ervoor dat er minder zout water vanuit het Noordzeekanaal richting het Amsterdam-Rijnkanaal stroomt. Een andere maatregel om verzilting tegen te gaan is extra wateraanvoer vanuit de Lek via de Prinses Irenesluizen bij Wijk bij Duurstede. Hierdoor is er niet alleen meer water beschikbaar voor de waterschappen, maar ook voldoende water om ervoor te zorgen dat het zoute water uit het Noordzeekanaal niet verder dan Diemen het Amsterdam-Rijnkanaal op stroomt.

Ook staat de stuw bij Hagestein een stukje open. Daardoor stroomt extra water door de Lek in de richting van Krimpen a/d IJssel. De Kleinschalige Wateraanvoer blijft gehandhaafd om voldoende zoet water richting het westen te brengen. Ook op het IJsselmeer is sprake van verzilting. Door te spuien bij de Afsluitdijk wordt het IJsselmeer 'doorgespoeld'.

Stremming Middensluis

Tot en met 28 september voert Rijkswaterstaat onderhoudswerkzaamheden uit aan de Middensluis in IJmuiden. De draaipunten van de sluisdeuren worden dan gerenoveerd. Deze onderdelen bevinden zich onder de deuren op de sluisbodem en zijn nodig voor het openen en sluiten van de deuren. Voor de werkzaamheden worden de deuren van het tussenhoofd en de deur van het buitenhoofd verwijderd en een deel van de sluiskolk drooggelegd.

Na de werkzaamheden plaatst de aannemer de deuren weer terug op de gerenoveerde draaipunten. Omdat de werkzaamheden overdag en op de bodem van de sluiskolk plaatsvinden, ondervinden omwonenden hier nauwelijks hinder van.

Beperkingen op Rijn en IJssel

De maatregelen voor de scheepvaart als gevolg van de droogtesituatie blijven voorlopig van kracht. Zo moet de binnenvaart rekening houden met diepgang- en vaarwegbeperkingen op de Rijn en IJssel. Nu de vakanties aflopen, is de verwachting dat de vraag naar vrachtvervoer per schip zal toenemen. Hierdoor kunnen wachttijden oplopen.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 4-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland