Europees Parlement wil stookolieverbod Noordpool

Branche: Maritieme Cluster, Zeevaart | Auteur: Bart Stam | Publicatiedatum:

Het Europees parlement wil een verbod op het gebruik zware stookolie door schepen in het Noordpoolgebied. Dit om de schadelijke uitstoot van vooral kooldioxide en methaan en klimaatverandering in deze regio tegen te gaan.

Ruim honderd parlementariërs roepen in een resolutie de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, en de lidstaten op dit te regelen via het MARPOL-verdrag. Mocht dit niet haalbaar zijn, dan moet de Europese Unie het gebruik van zware stookolie door de scheepvaart verbieden in alle Europese havens. De resolutie werd op 31 januari aangenomen in de commissies Milieubeheer en Buitenlandse Zaken met 111 stemmen voor, acht tegen en een onthouding. Op donderdag 2 maart stemt het volledige parlement (751 leden) over deze resolutie.

Parlementslid Sirpa Pietikäinen (Finland), co-rapporteur van de commissie Milieubeheer, Volksgezondheid en Voedselveiligheid, zegt over de resolutie: “De Europese Unie moet een krachtig samenwerkingsbeleid voeren voor het Noordpoolgebied. Aan de ene kant worden we beïnvloed door de veranderingen in het weer en de leefomstandigheden door het smeltende ijs, aan de andere kant zijn we een van de grootste uitstoters van verontreinigende stoffen naar deze regio.” Pietikänen is lid van de Europese Volkspartij (EPP), de christendemocratische fractie.

De parlementsleden in Brussel en Straatsburg benadrukken dat het Arctisch zee-ijs sinds 1981 is afgenomen met ruim 40 procent. Dit kan leiden tot het vrijkomen van enorme hoeveelheden kooldioxide en methaan in de atmosfeer. Ook vragen de parlementariërs om strengere milieu- en veiligheidsmaatregelen voor de circa vier miljoen inwoners. Een voorbeeld is inspraak bij besluiten over de winning van olie, gas en andere natuurlijke hulpbronnen.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland