Eneco bouwt grootste windpark

Auteur: Erik van Huizen | Publicatiedatum:

Volgend jaar start de bouw van een derde Nederlands offshore windpark, maar draagt dit substantieel bij aan de milieudoelstellingen van VVD en PvdA?

Eneco begint in juli 2014 met Mitsubishi aan de bouw van Nederlands grootste windpark op zee. In de herfst van 2015 moet het park worden opgeleverd. Eneco Luchterduinen komt 23 kilometer uit de kust, tussen Noordwijk en Zandvoort. De 43 windmolens krijgen een capaciteit van 129 megawatt (MW) en leveren elektriciteit voor 150.000 huishoudens.

De overheid wil dat in 2020 16 procent van de energie duurzaam wordt opgewekt. Wat het aandeel van windenergie op zee daarin moet zijn, is nog onduidelijk. De overheid vindt windparken op zee vanwege de hoge kosten nog geen alternatief voor fossiele energiebronnen. Om de kostprijs van wind op zee te verlagen, wil de overheid dat in het nieuwe windpark innovatieve technieken worden gebruikt. Daarvoor krijgt Eneco in vijftien jaar 989 miljoen euro.

Volgens Eneco kan het nieuwe windpark straks goedkoper stroom produceren vanwege het grote rotoroppervlak en de hogere rotorefficiëntie. Ook is de beschikbaarheid groter dankzij betere onderhoudsvoorzieningen en hogere betrouwbaarheid. Waterbouwer Van Oord gaat de windmolens plaatsen en zet hiervoor het nieuwe transport- en installatieschip ‘Aeolus’ in.
Op dit moment kent Nederland twee windparken: het Near Shore Windpark met een totaalvermogen van 108 MW, en het Prinses Amaliawindpark van 120 MW.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland