Elf emissieloze containerschepen in aanbouw | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van de Port Liner (beeld: Omega Achitects)

Elf emissieloze containerschepen in aanbouw

redactie | donderdag 11 januari 2018
Scheepsbouw

Port-Liner Holding brengt in augustus een volledig elektrisch aangedreven binnenvaartschip in de vaart. Met Europese subsidie bouwt Port-Liner een vloot van elf emissieloze containerschepen. De emissieloze schepen maken op jaarbasis 23.000 vrachtwagenritten overbodig.

Op 15 december maakte Maritiem Nederland bekend dat Nederland 7 miljoen euro tegemoet kan zien voor de ontwikkeling van de Port Liner. 

In de Belgische krant De Tijd zegt directeur Ton van Meegen dat Port-Liner zes grote elektrische schepen gaat bouwen met een afmeting van 110 x 11,40 meter en een capaciteit van 270 teu en vijf kleine van 52 meter lang en 6,70 meter breed. De grote schepen krijgen vier containers met oplaadbare batterijen aan boord, zogenoemde E-powerboxen. Hiermee moeten ze 35 uur kunnen varen. Zodra de accu's leeg zijn kunnen de containers in de havens worden omgewisseld voor exemplaren met volle batterijen of worden opgeladen.

Omdat er in de Port-Liners geen machinekamer nodig is, kan de woning van twee etages gedeeltelijk worden verzonken. Het stuurhuis staat overigens niet op een hydraulische hefkolom, maar gaat op en neer met behulp van twee holle armen, waarin zich de toegangstrappen bevinden. De 110-meters gaan varen in het ARA-gebied en van en naar Duisburg.

Havenbedrijf Antwerpen

Havenbedrijf Antwerpen steunt Port-Liner Holding met een bedrag van 200.000 euro over een periode van drie jaar. Met die bijdrage wil het Havenbedrijf de markt stimuleren om "nieuwe duurzame mobiliteitsoplossingen te realiseren of bestaande mobiliteitsoplossingen voor maritieme stromen te verbeteren". "Wij steunen de vijf schepen van het type Kempenaar", vertelt woordvoerder Annik Dirkx op de regionale tv-zender ATV.BE. "Dankzij deze schepen zullen er op jaarbasis 23.000 vrachtwagenritten minder worden uitgevoerd."

Partners Maritiem Nederland