Ekofish haalt Pon Power en EST-Floattech aan boord

Branche: Scheepsbouw, Toeleveranciers, Visserij | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Vissersbedrijf Ekofish heeft Pon Power en EST-Floattech aan boord gehaald als leverancier om mee te bouwen aan de meest duurzame vissersboot van Nederland.

De twinrigger/flyshooter, die luistert naar de naam UK-205 Spes Nova, krijgt drie identieke diesel-elektrische Caterpillar generatorsets, gekoppeld aan een power management system met batterijopslag. Het schip wordt momenteel gebouwd door Damen Maaskant in Stellendam en is in nauwe samenwerking ontwikkeld met Vripack Naval Architects.

Daarnaast hebben Pon Power en EST-Floattech intelligente energie terugwinsystemen bedacht, onder meer bij het vieren van de lieren tijdens het zetten van de netten. Zowel liggend in de haven als varend in de haven is het schip volledig emissieloos door het gebruik van batterijen. "Al met al ontstaat zo het meest krachtige, efficiënte en duurzame schip in zijn soort", zegt Louwe de Boer, eigenaar van het Urker vissersbedrijf Ekofish. De Spes Nova wordt begin 2019 opgeleverd.

Bij nul beginnen

"Dit schip moet de komende twintig jaar vooruit kunnen, zo min mogelijk energie gebruiken en zo veilig mogelijk zijn voor de bemanning", aldus De Boer. "Op dit moment verbruiken we nog een halve liter brandstof per kilo gevangen vis, dat moet terug naar maximaal 0,3 liter. Om dat doel te bereiken zijn wij bewust niet met de vertrouwde kotterarchitecten in zee gegaan. We wilden bij nul beginnen. Daarom hebben we jachtarchitect Vripack gevraagd en hebben we Pon Power en EST-Floattech benaderd."

Brandstof besparen

"Ekofish vroeg ons ze te helpen een zo duurzaam mogelijk schip te bouwen. Pon Power en Caterpillar lopen voorop in het verduurzamen van de visserij, dus dit vonden we een mooie uitdaging die we graag met ons zusterbedrijf EST-Floattech aan gingen", aldus Noud Seegers, accountmanager bij Pon Power.

De koppeling van de drie generatorsets aan een power management systeem met batterijen heeft meerdere voordelen, zegt Seegers. "Als er meer vermogen nodig is, krijgt deze versterking van een tweede of derde generatorset. Ook het afschakelen bij een lage belasting gebeurt automatisch. Een optimaal gebruik van de generatorsets in combinatie met batterijen levert op jaarbasis minder draaiuren op, wat onderhoudsvriendelijk is en kosten bespaart. Bovendien bespaart het brandstof."

Energie terugwinnen

"Een ander voordeel van de elektrische aandrijving is dat een accusysteem teruggewonnen elektriciteit gaat opslaan. Die energie komt onder meer vrij bij het vieren van de lieren tijdens het zetten van de netten", zegt Koen Boerdijk, accountmanager bij EST-Floattech. "Al met al wordt de Spes Nova zo een van de meest duurzame en innovatieve schepen ter wereld."

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland