Eerste LNG aangedreven ijsbreker in aanbouw

Branche: Toeleveranciers, Zeevaart | Auteur: Redactie | Publicatiedatum:

Om aan de in 2015 ingaande strenge zwavelwetgeving te voldoen, besloot men in Finland een ijsbreker op LNG te laten bouwen.

Een door Arctech Helsinki Shipyard nieuw te bouwen ijsbreker gaat varen met Wärtsilä dual fuel-motoren, die zowel laagzwavelige gasolie als LNG kunnen verstoken. Wanneer het schip in 2015 in de vaart komt, is het de eerste ijsbreker op LNG. Opdrachtgever is het Finnish Transport Agency dat met het schip het noordelijk deel van de Baltische Zee het hele jaar door bevaarbaar wil houden.

De Finse scheepsmotorenleverancier levert één 8-cilinder Wärtsilä 20DF, twee 9-cilinder Wärtsilä 34DF en twee 12-cilinder Wärtsilä 34DF motoren. Het contract werd al getekend in maart en in het voorjaar van 2015 worden de generatorsets geleverd.

Het schip wordt voortgestuwd door drie elektrische 360 graden draaibare thrusters van het Zwitserse ABB. Onder de boeg komt een thruster van 6 megawatt en onder het achtersteven komen twee thrusters van 6,5 megawatt te hangen. Het schip kan door 1,6 meter dik ijs varen en maakt met een snelheid van 6 knopen een kanaal van 25 meter breedte bij een ijsdikte van 1,2 meter. De ijsbreker kan schepen in zware arctische omstandigheden assisteren met een snelheid van 9 tot 11 knopen.

Naast ijs breken kan het schip het hele jaar door oliemorsingen en andere kleine calamiteiten het hoofd bieden. In open water kan het schip 16 knopen varen.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland