Eerste LNG-aangedreven drogeladingschip

Cementtanker 'MV Greenland', gebouwd door het Groningse Ferus Smit.

Branche: Scheepsbouw, Zeevaart | Auteur: Redactie | Publicatiedatum:

De Groningse werf Ferus Smit besloot 2015 met een primeur: op 23 december leverde de werf het eerste LNG-aangedreven drogeladingschip op.

Het betreft de cementtanker 'MV Greenland' (110 x 14 m) die voor de joint venture JT Cement gaat varen. JT Cement is een samenwerking tussen de Noorse bedrijven Erik Thun AB en KG Jebsen Cement. Bijzonder aan het schip is dat Ferus Smit de LNG-voortstuwingsinstallatie en LNG-tanks volledig in de scheepswand heeft geïntegreerd.

De scheepseigenaren spelen met de LNG-voortstuwingsinstallatie goed in op de veranderende regelgeving op de Noordzee, de Baltische Zee en Het Kanaal, waar reders sinds 1 januari 2015 met laagzwavelige brandstof (<0,1 procent zwavel) moeten varen.

Het schip (5.875 ton draagvermogen) is uitgerust met een volledig geautomatiseerd laad- lossysteem. Door het cement in een gesloten systeem te vermengen met perslucht kan het cement veilig en stofvrij via pijpleidingen verpompt worden. De 4,5 meter diep stekende MV Greenland ging direct na oplevering vanuit Delfzijl op weg naar Rostock waar ze de eerste lading cement meekreeg.

De cementtanker werd twee maanden eerder op 31 oktober gedoopt en spectaculair ('volgens het boekje', zie het filmpje hieronder) zijwaarts te water gelaten.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland