Eerste elektrische watertaxi in Rotterdamse haven

Branche: Binnenvaart, Scheepsbouw | Auteur: Erik van Huizen | Publicatiedatum:

De eerste volledig elektrische watertaxi vaart sinds kort in de Rotterdamse haven. De watertaxi met de naam HNY6 van Watertaxi Rotterdam vaart op gebruikte accu’s van het automerk Tesla.

Om tot de elektrische watertaxi te komen, werd de conventionele brandstofmotor van de klassieke ‘HNY6’ uit de bestaande vloot vervangen door elektrische aandrijving. De accu’s die de HNY6 voortstuwen, zijn afkomstig uit elektrische auto’s van Tesla. Deze auto’s haalde Tesla om andere dan motorische redenen van de weg. Het is voor het eerst dat de maritieme sector autoaccu’s hergebruikt.

Een walstroomaansluiting op vier plaatsen in het vaargebied kan de accu’s met een totaal gewicht van 500 kilo in 2,5 uur opladen. De accu’s zijn zo krachtig dat de HNY6 er een dag lang op kan varen met een gemiddelde snelheid van 12 kilometer per uur. 

Hybride

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) maakte de ontwikkeling van de elektrische watertaxi mogelijk. Ook voor de vorig jaar augustus in de vaart genomen plug-in hybride watertaxi werd uit dit fonds geld gekregen. Deze ‘PHW1’ was vorig jaar de eerste diesel-elektrisch aangedreven watertaxi in Europa. Deze watertaxi werd samen met het Duitse bedrijf Torqeedo ontwikkeld. Het project nam twee jaar in beslag. Met het Torqeedo Deep Blue hybrid systeem haalt de PHW1 een maximumsnelheid van 25 kilometer per uur. Dit systeem bestaat uit een 50 kW elektrische aandrijving met een lithium accupakket en 20 kW generator om extra stroom op te wekken.

Meer energiezuinig

De PHW1 vaart op de Nieuwe Maas in het Rotterdamse centrumgebied. De volledig elektrische watertaxi HNY6 vaart samen met vier andere klassieke watertaxi’s op het traject van de Wilhelminapier naar de Leuvehaven en Veerhaven en terug. Watertaxi Rotterdam verwacht op termijn meer boten van een energiezuinige aandrijving te kunnen voorzien. De vloot van Watertaxi Rotterdam bestaat nu uit 18 boten. Het bedrijf verwacht dit jaar 400.000 passagiers te vervoeren.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 05-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland