Eerste drijvende windpark produceert boven verwachting

Auteur: Gerald Schut | Publicatiedatum:

Het eerste drijvende windpark ter wereld heeft in de eerste maanden sinds ingebruikname aanzienlijk beter gepresteerd dan conventionele windparken op vergelijkbare locaties. Hywind, 25 km voor de kust van Schotland, bereikte tijdens drie wintermaanden een capaciteitsfactor van 65 %: het produceerde bijna tweederde van zijn theoretisch maximum.

Andere offshore windparken op vergelijkbare locaties bereiken slecht 40 tot 60 % van hun theoretisch maximum, meldt Statoil, het Noorse staatsoliebedrijf dat het windpark voor € 200 miljoen aanlegde. Woordvoerder Elin Isaksen van Statoil schrijft het verschil vooral toe aan het gebruik van een ‘pitch motion controller’ waarmee de hoek van de rotorbladen zich aanpast bij hoge windsnelheden, zodat de turbine niet uitgeschakeld hoeft te worden.

De capaciteitsfactor van windmolens op jaarbasis is in de afgelopen decennia drastisch toegenomen van 25 % twintig jaar geleden tot 30 à 35 % tien jaar geleden tot rond de 50 % nu voor nieuwe offshore windparken. Dit is te danken aan langere rotorbladen, die wind vangen in hogere luchtlagen waar de wind stabieler is en locaties op zee met meer wind met minder fluctuaties. Ter vergelijking: zonnepanelen behalen zo’n 20 %. Een capaciteitsfactor van 100 % zou behaald worden door een installatie die voortdurend op zijn maximum vermogen draait.

De hoger capaciteitsfactor van wind is van groot belang voor de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk. Windmolens zijn makkelijker in te passen op het stroomnet als hun productie stabieler is en vergen dan minder bijschakeling van fossiele centrales.

Hywind is met zes drijvende turbines van 5 MW per stuk (dus 30 MW in totaal) een relatief klein windpark. De molens worden op hun plaats gehouden door een ballastkolom van bijna 80 m en zijn op drie punten met kabels in de zeebodem verankerd.

Volgens Statoil brengen drijvende winparken zeeën van mogelijkheden: 80% van het wereldwijde offshore windpotentieel ligt op wateren van dieper dan 60 m: te diep voor conventionele windparken.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 09-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland