Eerste Damen Sigma 10514 fregat voor Indonesië

Branche: Marine, Scheepsbouw | Auteur: Redactie | Publicatiedatum:

De Damen Schelde Marinewerf leverde begin februari het eerste Sigma 10514 PKR fregat op aan het Indonesische ministerie van Defensie.

De overdracht vond plaats op de PT PAL shipyard in Surabaya. Damen leverde de 'Raden Eddy Martadinata', vernoemd naar een van de oprichters van de Indonesische marine, binnen budget en op tijd op. Damen ontving het contract voor de bouw van dit schip in december 2012.

Het fregat (105 x 14 meter) heeft een waterverplaatsing van 2.365 ton en is uitgerust om een breed scala aan operaties uit te voeren in het meer dan 18.000 eilanden tellende gebied rondom Indonesië. De toevoeging PKR staat voor Perusak Kawal Rudal, dat zoiets betekent als geleide-wapen-torpedojager. Het schip is geschikt voor luchtverdediging, anti-onderzeebootoperaties en om vijandelijke oppervlakteschepen te intimideren. Ook kan het schip lager in het geweldsspectrum gelegen taken uitvoeren en ondersteunen bij humanitaire missies.

De bouw van het schip was een gezamenlijke inspanning van de Indonesische partnerwerf en Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen. In Indonesië werden vier bloksessies gebouwd en in Vlissingen de twee complexere bloksecties met de machinekamer en de brug en commandocentrale. Bij PT PAL werd alles samengevoegd, en Damen heeft geholpen om de lokale werf te moderniseren voor toekomstige klussen.

Het tweede schip uit de serie wordt op dezelfde wijze gebouwd. Proefvaarten staan gepland in mei 2017 en de oplevering moet in oktober 2017 plaatsvinden.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland