Eerste binnenvaartschip vaart volledig op duurzame biobrandstof

Branche: Binnenvaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

GoodFuels en bunkerbedrijf Reinplus Fiwado hebben voor het eerst een binnenvaartschip volledig gebunkerd met 100 procent duurzaam geproduceerde biobrandstof. Binnenvaartschip 'For Ever' van Combined Cargo Terminals (CCT) vervoert bier van de Heineken-brouwerij in Zoeterwoude naar de haven van Rotterdam.

Met de proef willen GoodFuels, het bunkerbedrijf en CCT aantonen dat de uitstoot zonder aanpassingen aan het schip of de motor omlaag kan. In vergelijking met fossiele brandstof is een CO2-reductie tot 90 procent haalbaar. Ook verminderen biobrandstoffen de uitstoot van lokale emissies. Tijdens het varen wordt er gemeten op kooldioxide (CO2), stikstof (NOx) en fijnstof (PM).

De 100 procent biobrandstof levering is het vervolg op een succesvolle pilot met Heineken in 2017, waarbij gevaren werd met een 30 procent-blend. Het project maakt gebruik van financiering uit de tijdelijke stimuleringsregeling 'Schone binnenvaart en duurzame logistiek in Rotterdam' en wordt ondersteund door het EICB (Expertise en Innovatie Centrum Binnenvaart), in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam dat ook op biobrandstof vaart.

Synthetische biobrandstof

De biobrandstof van GoodFuels is gemaakt van duurzame, gecertificeerde afvalstromen. Het is een fossielvrije, synthetische biobrandstof van premium kwaliteit en een easy-to-use drop-in vervanger voor fossiele brandstof. Deze 'tweede generatie' biobrandstof geeft bacterievorming geen kans en is in pure vorm direct inzetbaar in dieselmotoren, zonder aanpassingen aan het schip of de tankinfrastructuur. De praktijkervaring van CCT laat zien dat er geen grote investeringen nodig zijn om op biobrandstof te varen en direct bij te dragen aan de reductie van CO2-uitstoot.

Ook voor zeevaart

Vorige week kondigde GoodFuels al aan dat zij in samenwerking met Ikea Transport & Logistics Services, containerrederij CMA CGM en het GoodShipping Program - en met steun van Havenbedrijf Rotterdam - een zelfde soort project gaan starten voor zeetransport.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland