ECT introduceert Barge Transferium Maasvlakte

Branche: Binnenvaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Aan de Hartelhaven introduceert Hutchinson ECT het Barge Transferium Maasvlakte, met extra dienstverlening voor barge operators, logistieke dienstverleners en verladers. Met dit initiatief wil het terminalbedrijf de wachttijden voor de binnenvaart verminderen.

Het Barge Transferium Maasvlakte stelt 24/7 kraancapaciteit beschikbaar voor de afhandeling van binnenvaartschepen, waarbij parallel wordt gewerkt aan de deep sea terminals van ECT. Deze terminals behouden hun capaciteit voor de afhandeling van binnenvaartschepen. Het transferium kan worden gebruikt voor containers bestemd voor of afkomstig van de ECT-terminals en van andere terminals in Rotterdam.

Het idee is dat de planning van het Barge Transferium Maasvlakte, via binnenvaartorganisatie LINc, in handen wordt gelegd van de barge operators zelf. Dit moet leiden tot een transparant aanvraagproces en een voorspelbare afhandeling. Voor de inzet van extra personeel brengt het transferium een vast bedrag per scheepsbezoek in rekening aan de barge operator.

“Met dit initiatief willen we een bijdrage leveren aan het verbeteren van de binnenvaartlogistiek", zegt ECT-ceo Leo Ruijs. Volgens hem is het transferium in lijn met de ideeën en plannen in het kader van het sectorbrede overleg dat nu in de Rotterdamse haven wordt gevoerd. "Overigens studeren we ook verder op andere concepten, zoals fixed windows”, aldus Ruijs.

Lange wachttijden

De binnenvaartsector klaagde steen en been over de wachttijden, die volgens de branche soms konden oplopen tot vier dagen of meer. Gevreesd werd dat een deel van de verladers zouden overschakelen naar vervoer over de weg. Vlak voor haar afscheid als minister van Infrastructuur en Milieu drong Melanie Schultz van Haegen nog aan op een oplossing.

De oorzaak voor de problemen ligt in de steeds grotere schepen die de haven aandoen. Dat zorgt voor pieken in de aan- en afvoer van containers. De planning voor de binnenvaart is daardoor complexer geworden.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 09-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland