Ecodelta eerste sleephopperzuiger op LNG

Branche: Baggeren | Auteur: Bart Stam | Publicatiedatum:

Met de doop van de sleephopperzuiger Ecodelta heeft de Rotterdamse haven een primeur. Het nieuwe schip van Bagger- en Aannemingsmaatschappij Van der Kamp in Zwolle is het eerste Nederlandse baggerschip op LNG. De Ecodelta gaat de komende vijf jaar de havenbekkens en de Nieuwe Waterweg op diepte houden.

“Met dit schip van vijftig miljoen euro steken we onze nek uit”, zegt bedrijfsdirecteur Arie Faasse van Van der Kamp. “De Ecodelta is de eerste Nederlandse sleephopperzuiger op LNG”, aldus Faasse, terwijl we boven het beun lopen van 6.000 m3.

Ruim twee jaar na het ondertekenen van de contracten vond vrijdag 11 januari de doop plaats aan de Wilhelminakade in Rotterdam, vlakbij het World Port Centre (WPC). Daarmee werd eens te meer duidelijk dat Havenbedrijf Rotterdam een belangrijke rol heeft gespeeld in de komst van de Ecodelta. Ronald Paul, directeur Infrastructuur & Maritieme Zaken: “Wij zetten vol in op LNG voor de scheepvaart. Door een vijfjarig baggercontract af te sluiten, gekoppeld aan een korting van het havengeld, werd het voor Van der Kamp interessant te investeren in een baggerschip op LNG.”

Dubbelwandige opslagtank

De Ecodelta beschikt over vijf LNG-motoren en vier elektromotoren. De dubbelwandige roestvaststalen tank biedt plaats aan 325 m3 (130 ton) vloeibaar aardgas. “Dat is ruimschoots voldoende om in Rotterdam een week te kunnen varen en baggeren,” aldus kapitein Jurie Korf. Het schip is 134,1 meter lang, 21,4 meter breed en heeft een maximale baggerdiepte van 45 meter.

Het schip is in aparte secties gebouwd door de inmiddels failliete scheepswerf Barkmeijer Stroobos. Vervolgens gingen deze segmenten naar Koninklijke Niestern Sander in Delfzijl voor de assemblage. De afbouw vond plaats in Harlingen. Inmiddels heeft het schip vier weken proefvaren erop zitten. “Het varen en baggeren gaat vlekkeloos,” aldus Korf.

2019 wordt hèt LNG-jaar

Volgens Ronald Paul moet 2019 hèt LNG-jaar worden voor de Rotterdamse haven. “In 2018 is de overslag gestegen met 168 procent naar 5,2 miljoen ton! Deze trend zal zich doorzetten nu dit jaar ook grote cruise- en containerschepen op LNG deze haven aanlopen. Over vijf jaar willen we hier tien grote bunkerschepen hebben.”

Op dit moment zorgen vooral vrachtwagens van TitanLNG voor de levering.  Grote zee- en containerschepen kunnen inmiddels ook terecht bij bunkerschip Cardissa van Shell.

Sleephopperzuiger Ecodelta

  • Ontwerp: Conoship International
  • Bouw: Barkmeijer en Niestern Sander;
  • Thrusters en roerpropellers: Veth Propulsion;
  • Brugapparatuur: Alphatron Marine;
  • Elektrische aandrijvingen: D&A electric

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland