Duurzame scheepshypotheek voor Anthony Veder | Maritiem Nederland
Nieuws
Impressie van de 18.000 kuub ijsversterkte gastanker Coral EnergICE.

Duurzame scheepshypotheek voor Anthony Veder

Antoon Oosting | woensdag 27 januari 2016
Zeevaart, LNG

De Rotterdamse gastankvaartrederij Anthony Veder heeft de primeur van de eerste duurzame scheepshypotheek voor de bouw ten behoeve van de bouw van een gascarrier.

Het ontwerp van de gascarrier is door classificatiebedrijf Bureau Veritas getoetst aan de criteria van de Clean Shipping Index Guidelines. De lening van 66 miljoen euro wordt verstrekt door ABN AMRO en Delta Lloyd. Volgens Merijn Hougee, directeur van de Clean Shipping Index (CSI), gaat het hier om een unieke deal. ABN AMRO en Delta Lloyd zijn de eerste financiële instellingen die voor het afsluiten van de lening een duurzaamheidsbeoordeling van het scheepsontwerp hebben laten uitvoeren. De CSI is een vanuit het Zweedse Gotenburg opererende NGO die bij reders en verladers ijvert voor verduurzaming van de scheepvaart. Het investeren in schone schepen is volgens de CSI een belangrijk middel hiertoe en de nu tussen ABN AMRO, Delta Lloyd en Anthony Veder gesloten deal is een goed voorbeeld voor andere banken en investeerders.

De scheepshypotheek met een looptijd van twintig jaar is bestemd voor de financiering van de bouw van een nieuwe 18.000 kuub ijsversterkte LNG-carrier die de naam ‘Coral EnergICE’ gaat krijgen. Dit schip transporteert niet alleen LNG maar de motoren draaien ook op LNG. De Coral EnergICE gaat in een langetermijncharter varen voor het Finse Gasum om de 100 procent Zweedse dochtermaatschappij Skangas van LNG te voorzien. Skangas is bezig om in Scandinavië een groot distributienetwerk voor de levering van LNG op te bouwen. Dat LNG wordt met behulp van de LNG-carriers van Anthony Verder aangeleverd vanuit onder andere de LNG-terminal van Fluxys in Zeebrugge.

Anthony Veder heeft zich al vroegtijdig toegelegd op het transport van LNG. In 2009 liet de rederij haar eerste LNG-carrier bouwen, de ‘Coral Methane’ van 7500 kuub. In 2013 volgde de Coral Energy van 15.600 kuub. Vorig jaar nam de rederij vier gastankers over van een Italiaanse rederij. Volgend jaar volgen dan de Coral EnergICE en de ook voor Skangas in aanbouw zijnde LNG-bunkertanker ‘Coralius’ (5800 kuub).

Partners Maritiem Nederland