Duizend garantiebanen voor mbo-studenten in haven Rotterdam

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

De Rotterdamse haven biedt 1000 mbo-studenten een garantie op werk als ze kiezen voor een opleiding procestechniek, onderhoud of logistiek. Daarnaast heeft het Rotterdamse MKB de komende vier jaar voor 600 werkzoekenden een baan via een leerwerktraject. De maatregelen maken deel uit van het Leerwerkakkoord van bedrijfsleven, onderwijs en gemeente Rotterdam.

De verwachting is dat de werkgelegenheid in de regio groeit, maar de leer- of werkervaring van een grote groep Rotterdammers sluit daar niet bij aan. Met het Leerwerkakkoord richten de ondertekenaars zich daarom op drie pijlers: van school naar werk, van werk naar werk en (weer) aan het werk.

"We willen dat jongeren de juiste vaardigheden leren en niet zonder diploma school verlaten. Werknemers moeten zich een leven lang ontwikkelen en daarom zetten werkgevers in op om- en bijscholing. Daarnaast willen we zoveel mogelijk mensen uit de bijstand en aan het werk helpen", zegt de Rotterdamse wethouder Richard Moti (Werk en Inkomen).

Digitalisering en energietransitie

De partners (Gemeente, Deltalinqs, STC en HbR) van het deelakkoord voor de haven investeren 3 miljoen in de ontwikkeling van havenmedewerkers. Er komt onder meer een platform waarbij havenmedewerkers kennis kunnen opdoen bij andere bedrijven, door bijvoorbeeld stage te lopen. "Door digitalisering en de energietransitie verandert de haven en het werk in de haven fundamenteel", zegt ceo van het Havenbedrijf Allard Castelein.

Volgens Castelein zoeken bedrijven in de haven mensen voor allerlei soorten banen; van onderhoud tot beveiliging, constructie en logistiek en van ict’ers tot financieel specialisten en werkvoorbereiders. "Om ook in de toekomst concurrerend te blijven, is het belangrijk te zorgen voor juist opgeleid personeel. Omdat de krapte op de arbeidsmarkt steeds groter wordt, zien we dit akkoord als een belangrijke, concrete stap."

Startgaranties

De MKB-bedrijven bieden - naast de 600 banen via werkleertrajecten – schoolverlaters via stageplaatsen en startgaranties perspectief op werk. "In de afgelopen jaren hebben we veel werkzoekenden aan een baan kunnen helpen. Daar kunnen we nu een vervolg aan geven, door een goede samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers", zegt Pieter van Klaveren, voorzitter van MKB Rotterdam Rijnmond.

Open samenwerking

Rotterdam investeert in 8 miljoen euro in het akkoord, dat een looptijd heeft van zes jaar. Het Leerwerkakkoord is een open samenwerking; geïnteresseerde organisaties en bedrijven kunnen zich aanmelden om mee te doen. 

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland