Doorbraak Eindhovens bedrijf op scrubbermarkt

Schleswig Holstein

Branche: Toeleveranciers | Auteur: Antoon Oosting | Publicatiedatum:

Een recent opgericht bedrijf troefde onlangs de grote toeleveranciers af voor een order van scrubbers voor vier ferry’s.

AEC Maritime uit Eindhoven heeft zijn eerste scrubber succesvol geïnstalleerd op een schip, de ferry ‘Schleswig Holstein’ (15.187 brt) van het Deense Scandlines. Dit in 1997 bij Van der Giessen de Noord in Krimpen gebouwde schip doet dienst op de Vogelvluchtroute, Puttgarden-Rødby, tussen Duitsland en Denemarken. Ook de andere drie schepen op deze route worden nog dit jaar voorzien van door AEC Maritime ontwikkelde scrubbers.

Daarmee is het twee jaar geleden opgerichte AEC Maritime het eerste Nederlandse bedrijf dat scrubbers, oftewel rookgasreinigings- of wasinstallaties voor de scheepvaart levert. Met de scrubbers kunnen schepen op de Noord- en Oostzee ook na 1 januari 2015 zware stookolie blijven gebruiken in plaats van te moeten overschakelen op de veel duurdere gasolie.

Het Eindhovense bedrijf is een zuster van AEC Systems dat al twintig jaar ervaring heeft met ontwikkeling en installatie van luchtreinigingssystemen. De eerste klanten kwamen vooral vanuit de veehouderij (ammoniak en stikstof). Dit breidde zich al snel uit tot vooral afvalverwerkers maar ook de voedingsmiddelenindustrie en mengvoederbedrijven, die hun uitlaatgassen moeten laten zuiveren.

Met de order van Scandlines troeft AEC Maritime andere belangrijke leveranciers af zoals het Finse Wärtsilä en het Zweedse Alva Laval. “AEC Maritime is er trots op dat wij in nauwe samenwerking met Scandlines ons all-in-one compacte scrubbersysteem hebben kunnen installeren en kunnen aantonen dat onze technologie werkt”, aldus AEC Maritime-directeur Marcel Clephas. Hij verwacht nog voor het eind van dit jaar tussen de tien en twintig van zijn scrubbersystemen in de scheepvaart in bedrijf te hebben gesteld.

Het systeem is door AEC Maritime volledig zelf ontwikkeld maar wordt bij de Eindhovense VDL Groep in elkaar gezet. GEA Westfalia uit Cuijk levert de separator voor het zuiveren van het afvalwater. Wolfard & Wessels uit Hoogezand zorgt voor het benodigde tekenwerk, de piping en inbouw van de installaties op de schepen.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland