Uitvinder antifouling tapijt dingt mee naar European Inventor Award

Auteur: Mischa Brendel | Publicatiedatum:

Ook dit jaar heeft een aantal Nederlanders de nominatielijst voor de European Inventor Award gehaald. Rik Breur, Alexander van der Lely en Karel van den Berg dingen mee naar de jaarlijkse prijzen van het Europees Octrooibureau (EOB).

Materiaalwetenschapper en uitvinder Rik Breur kreeg een nominatie in de categorie MKB voor technologie die de aangroei van zeeorganismen (fouling) voorkomt. Dit zelfklevende antifouling tapijt bestaat uit nylon vezels, een tweecomponentenlijm op waterbasis en een polyester folie. Het maakt dus geen gebruik van vervuilende chemicaliën. Bovendien besparen schepen met dit zelfklevend tapijt op brandstof.

Het materiaal, Finsulate genaamd, bevat vezels die zo dicht opeen zitten, dat er niets tussen kan komen en onder meer algen en zeepokken zich hier niet aan kunnen hechten. Op het folie zitten loodrecht opstaande naalden, waardoor het niet uitmaakt in welke richting het materiaal wordt bevestigd. Die bevestiging kan dan ook door iedere scheepswerf of aanverwant bedrijf worden gedaan. Het Finsulate gaat circa vijf jaar mee.

Melkrobot

Naast Breur werden de ingenieurs Alexander van der Lely en Karel van den Berg genomineerd in de categorie Industrie. Zij bedachten een geautomatiseerde melkrobot waarbij de koe zelf bepaalt wanneer deze gemolken wordt, zonder dat hier enig menselijk handelen aan te pas komt. 

Op 20 juni worden de prijswinnaars bekendgemaakt.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland