DEME onthult reusachtig offshore installatieschip Orion

Branche: Offshore, Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Op de Cosco Qidong-scheepswerf in China is DEME's reusachtige offshore installatieschip 'Orion' onthuld. Het schip maakt indruk met een combinatie van buitengewone transport- en laadcapaciteit, een indrukwekkende hijshoogte en groene technologie.

De ‘Orion’ zal worden ingezet voor de bouw van de grootste offshore windmolenparken, voor installaties in de olie- en gasindustrie en voor de ontmanteling van offshore installaties. Het 216,5 meter lange schip heeft een totaal geïnstalleerd vermogen van 44.180 kW en beschikt over DP3-technologie. De 'Orion' wordt uitgerust met een hightech Liebherr-kraan met een hijsvermogen van 5.000 ton en kan zware lasten hijsen binnen een uitzonderlijk grote radius. De lasten kunnen tot meer dan 170 m worden getild. 

Het schip is ontworpen met een maximum aan dekruimte en draagvermogen, waardoor het over een buitengewone transport- en laadcapaciteit beschikt. Zo kan de ‘Orion’ de zwaarste monopiles, jackets, windturbineonderdelen en -structuren in één keer vervoeren en de nieuwste generatie multi-megawatt windturbines transporteren en installeren.

Het schip zal volgens de planning eind 2019 de vloot versterken.

Groene technologie

De ‘Orion’ heeft dual fuel-motoren die op twee soorten brandstof kunnen draaien, waaronder LNG. Het schip krijgt een Green Passport en een Clean Design Notation. Daarnaast heeft het schip ook andere groene innovaties aan boord, zoals een warmteterugwinningssysteem dat de warmte van de uitlaatgassen en koelwater omzet in elektrische energie.

Verder beschikt de ‘Orion’ over een zogenoemd kouderecuperatiesysteem waarbij de warmte die vereist is voor de verdamping van LNG tot aardgas wordt onttrokken aan de accommodatie, waardoor deze gekoeld wordt. Zo kan er energie gespaard worden die nodig is voor de airco.

Vlootvernieuwing

DEME zet vaart achter haar indrukwekkende vlootvernieuwingsprogramma. In 2017 kwamen de baggerschepen met dual fuel-technologie 'Minerva' en 'Scheldt River' in de vaart. Het kabelinstallatieschip 'Living Stone' en het DP2-hefvaartuig 'Apollo' volgden dit jaar. Andere innovatieve schepen die momenteel gebouwd worden, zijn de sleephopperzuiger van 15.000 m³ 'Bonny River' en de krachtige cutterzuiger ‘Spartacus’. Daarnaast heeft DEME twee nieuwe sleephopperzuigers en twee splijtbakken besteld, die zich in 2020 bij de vloot zullen voegen.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland