DEME bestelt LNG aangedreven sleephopperzuiger bij IHC

Branche: Baggeren, Scheepsbouw | Auteur: Jan Spoelstra | Publicatiedatum:

Mooi nieuws voor het reorganiserende Koninklijke IHC: het bedrijf maakte op 1 februari bekend een order te hebben gekregen voor een LNG aangedreven sleephopperzuiger met een hoppervolume van 15.000 kuub.

Opdrachtgever is het Belgische DEME dat al zijn hopperzuigers sinds 1992 door IHC laat bouwen. IHC is verantwoordelijk voor het detailontwerp, de bouw en de levering van het multifunctionele baggerschip. Het conceptontwerp werd uitgevoerd door C-Job Naval Architects. Het feitelijke bouwen gebeurt op een partnerwerf in China. Het schip draag de naam ‘Bonny River’ en IHC voorziet het schip van een extra lange zuigbuis en een tweede zuigbuis met zware rotssleepkop, waardoor het schip ook in gebieden met harde bodem kan opereren.

De Bonny River zal het eerste schip zijn in DEME’s vloot met een gesloten recirculatiesysteem. Dit systeem minimaliseert de vertroebeling van het zeewater dat gegenereerd wordt door het overvloeiwater en maakt het mogelijk dat het schip ook in ecologisch kwetsbare gebieden kan baggeren.

De hydrodynamische romp en de dual-fuelmotoren (diesel en LNG) zorgen voor verdere optimalisering van het brandstofverbruik en voor een minimale CO2-voetafdruk. Vanwege zijn beperkte laaddiepte is het schip ook geschikt voor operaties in ondiep water.

De sleephopperzuiger krijgt een ‘Green Passport’ en een ‘Clean Design’-classificatie, een certificering voor eigenaars en reders die bewust kiezen voor een milieuvriendelijke bouw en gebruik van hun schepen.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland