Defensie zet maximaal in op Nederlandse industrie

Branche: Marine, Maritieme Cluster | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Tijdens het NIDV symposium in Rotterdam hebben minister Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Keijzer (EZK) de nieuwe Defensie Industrie Strategie onthuld. Het kabinet kies ervoor de defensie-industrie te beschermen en de specialistisch militair-technologische kennis en techniek voor Nederland te behouden.

"We mikken op waar we goed in zijn", zegt Mona Keijzer in een interview met De Telegraaf. “De marinebouw dus.”

“We moeten in staat zijn om ons eigen grondgebied te beschermen”, zegt Bijleveld. “Daarvoor heb je ook een stabiele basis aan kennis nodig, aan technologie en aan industriële capaciteiten.” Jezelf beschermen betekent volgens de twee bewindslieden ook dat je in staat bent zelf het benodigde materieel daarvoor te regelen om klaar te zijn voor inzet.

De komende jaren doet Defensie gigantische investeringen, vooral bij de marine. Alleen al de vervanging van de onderzeeboten zal zo’n 3 à 4 miljard euro kosten. Het uitgangspunt blijft: het beste wapensysteem voor de beste prijs. Maar, zegt Keijzer: “We hebben afgesproken dat vanaf nu met zoveel mogelijk Nederlandse betrokkenheid te doen.” We mikken op waar we sterk in zijn, omdat het in het belang is van de nationale veiligheid. Andere dingen kunnen we beter uit het buitenland halen.

Hele cluster profiteert

De investeringsgolf van de Koninklijke Marine is van enorme betekenis voor het innovatievermogen van de Nederlandse maritieme industrie, óók dat in de civiele markt. Vrijwel alle bedrijven in de sector werken zowel voor militaire als voor civiele projecten, waardoor de hele sector profiteert van de kennisontwikkeling voor de grote ontwikkel- en bouwprojecten voor de Marine. Zeker met de komende ontwikkelingen voor nieuwe onderzeeboten liggen hier ook op het terrein van duurzaamheid grote kansen. Zowel voor het realiseren van lage emissies als voor lang onder water varen zonder enige waarneembaarheid wordt gebruik gemaakt van technologie voor emissievrij varen.

In het vorige kabinet was er minder besef waarom bepaalde sectoren van wezenlijk belang zijn voor de nationale veiligheid. Juist doordat deze nota dit uitgangspunt goed zichtbaar maakt en onderschrijft, kan Defensie vaker de ruimte benutten die de Europese regels voor openbare aanbestedingen bieden. Hierdoor kan Defensie direct Nederlandse bedrijven inschakelen. 

Launching customer

Brancheorganisatie NMT is positief over de Defensie Industrie Strategie en ondersteunt haar leden bij het voorbereiden op de komende programma’s. De Nederlandse maritieme bedrijven en kennisinstellingen hebben de kennis en technologie om invulling te geven aan het vervangingsprogramma van de marine. Door inschakeling van deze bedrijven geeft Defensie invulling aan haar rol als 'launching customer' van nieuwe technologie. Daarmee verhoogt Defensie haar effectiviteit en wordt de positie van bedrijven op de exportmarkt versterkt.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland