Defensie helpt met opruimen losgeslagen containers

Branche: Maritieme Cluster, Zeevaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Defensie zet een honderdtal militairen in die gaan helpen met het opruimen van de vervuilde stranden op de Nederlandse waddeneilanden, nadat het containerschip Zoë tijdens zwaar weer 270 zeecontainers verloor.

In de nacht van 1 op 2 januari verloor het containerschip Zoë van rederij MSC ter hoogte van het Duitse waddeneiland Borkum 270 containers. De containers en hun inhoud spoelen momenteel aan in het waddengebied en zorgen voor veel rommel en mogelijke vervuiling. De omvang van de vervuiling vraagt om meer capaciteit dan op lokaal niveau ter beschikking is.

Circa honderd militairen van de 43ste Gemechaniseerde Brigade uit Havelte gaan helpen bij het opruimen van de aangespoelde en soms kapotgeslagen containers. Ook het personeel gestationeerde op het militaire oefenterrein De Vliehors op Vlieland, verleent assistentie.

Grootschalige opruimactie

Behalve op Vlieland zijn er containers met losse goederen aangespoeld op Texel, Schiermonnikoog, Terschelling en Ameland. Het gaat om onder meer auto-onderdelen, speelgoed en meubilair. Stichting De Noordzee, Wereld Natuurfonds, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging komen op zaterdag 5 januari in actie. Zij roepen vrijwilligers op om die dag naar Terschelling te komen. Daar zal in samenspraak met de gemeente een gecoördineerde opruimactie plaatsvinden.

Containers met peroxide

Tenminste drie containers, die vooralsnog niet zijn gevonden, zitten vol met vaten met daarin organisch peroxide. De veiligheidsregio Friesland adviseert bij deze containers weg te blijven en de stof niet in te ademen. Mensen wordt verzocht 112 te bellen als ze de betreffende containers zien.

Op Terschelling zullen de organisaties de veiligheidsvoorschriften streng naleven. Ze roepen alle vrijwilligers op zich hieraan te houden. Het gaat om een gele container met nummer MSCU3713629, een blauwe container met nummer CXDU2077321 en een roestbruine container met nummer TCLU41747408.

Vanuit de lucht is duidelijk te zien dat er nog veel op te ruimen valt (foto: Flying Focus)

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 4-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland