Defensie biedt noodhulp op Sint Maarten met marineschepen en luchttransport

Branche: Marine | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Het Nederlandse ministerie van Defensie zet luchttransport in voor de ondersteuning van Sint Maarten na de orkaan Irma. Ook twee marineschepen bieden noodhulp.

Het Nederlandse patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland ligt voor de kust van Sint Maarten, maar kan daar de haven niet in. Aan boord is een apparaat waarmee schoon drinkwater kan worden geproduceerd. De NH90-transporthelikopter aan boord van de 'Zeeland' heeft een verkenningsvlucht gemaakt over het eiland. Op de website van Defensie zijn luchtfoto's te vinden van de enorme ravage die de orkaan heeft aangericht.

Een tweede Nederlands marineschip, ondersteuningsschip Zr. Ms. de Pelikaan, kwam donderdag aan en kon in eerste instantie ook niet aanmeren. Ook daar aan boord is een apparaat om vers drinkwater te produceren, proviand en ondersteunend personeel. 

Beide marineschepen hebben rubberboten van de special forces aan boord (FRISC's en LCRM's) waarmee kleine groepen militairen aan wal kunnen. Maar grootschalige noodhulp is hiermee niet mogelijk.

Defensie heeft de hoop gevestigd op een kleiner schip van de kustwacht, de Poema, dat donderdagmiddag zou arriveren. Verwacht wordt dat dit kleinere vaartuig van zo'n veertig meter wel kan aanmeren. De Poema wordt ingezet om drinkwater en proviand vanaf de grotere schepen naar de slachtoffers te brengen.

Luchttransport

De Koninklijke Luchtmacht zet twee transporttoestellen in om hulpgoederen en extra militairen in te vliegen naar Sint Maarten. De transporttoestellen vliegen van Eindhoven naar Curaçao. Vanwege de schade aan het vliegveld op Sint Maarten wordt een Hercules transportvliegtuig ingezet om de goederen tussen het getroffen gebied en Curaçao te vervoeren. De Hercules is in staat om ook op primitieve en slecht bereikbare start- en landingsbanen te landen. 
 
De transportvliegtuigen nemen drinkwater en voedsel mee, waar 40.000 mensen vijf dagen van kunnen worden voorzien. Door de grootschalige verwoesting van de infrastructuur op Sint Maarten beschikken de inwoners niet over stromend water. De militairen bieden onder meer ondersteuning om de hulpverlening op gang te brengen. Ook krijgen ze een rol bij het herstel van de openbare orde op het eiland. 

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland