De uitstervende mosselman

Auteur: Pieter 't Hart | Publicatiedatum:

Als je ‘s zomers aan de Noord-Franse kusten langs kleine, gezellige restaurantjes wandelt, kun je bijna overal fruits de mer vinden. De Fransen, met hun gevoel voor elegantie, noemen mosselen en oesters het fruit van de zee. Dat klinkt beter dan ‘doe mij maar een bordje schelpdieren’. Toch is er niets Nederlandser dan ons ‘fruit van de zee’. We hebben voor milieubeschermers creuses en kokkels op het wad, voor levensgenieters mosselen en oesters uit Yerseke, voor historici Kaat Mossel uit Rotterdam en op de kleuterschool ook nog de mosselman uit Scheveningen.

 

Die mosselman uit Scheveningen schoot door mijn gedachten, toen ik op weg was van Yerseke naar huis. Ik had net een bezoekje gebracht aan een plaatselijke mosselkweker en zijn kotter. Terwijl ik door de haven van Yerseke liep, zag ik bij het havenhoofd het standbeeld van het mosselmannetje. Een noeste kerel met een mand vol schelpdieren. Ook dacht ik aan de mosselmannen uit Yerseke. Mannen met passie voor hun vak, of ze nu kweker, handelaar of toeleverancier zijn. Mannen die deaardbol afreizen om innovaties te zoeken en toe te passen in hun bedrijfstak. Maar ook mannen die hun kennis en ervaring exporteren naar Noorwegen, Ierland en zelfs China. Met hard werken hebben de mannen na vele decennia een mooi en duurzaam bestaan weten op te bouwen.

 

Deze mosselmannen worden nu bedreigd door Haagse burelen, die een donkere schaduw laten glijden over de Nederlandse mosselsector. Door wetgeving en maatregelen wordt de mosselman langzaam maar zeker in het nauw gedrukt. Volgens mij wordt het tijd dat de natuurbescherming ingeschakeld wordt, want de mosselman in Nederland is inmiddels zelf een soort aan het worden die ernstig wordt bedreigd. 

 

www.koersenvaart.nl

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland