De Flintstone is meer dan een stenenstorter

Auteur: Jan Spoelstra | Publicatiedatum:

Op 3 april voer stenenstorter ‘Flintstone’ van Tideway nabij Zeebrugge, waar het schip een zogenaamd mass-flow escavation system testte van het in Numansdorp gevestigde Seatools.

De ROV die de valpijp op zijn plaats houdt, is voorzien van een systeem dat met waterstralen een geul kan graven. De Flintstone kan tot twee kilometer waterdiepte stenen storten. “Wij spreken liever van stenen plaatsen”, zegt Dennis Sanou, operations manager bij Tideway. “Op die diepte leggen wij stenen met een precisie van tien centimeter.”
Bij steenstortoperaties worden onderzeese pijpleidingen of fundaties van offshore windparken bedekt met stenen om de constructies te beschermen. Daarnaast kunnen deze schepen ook gebruikt worden om een stuk zeebodem waar een pijpleiding komt te liggen te egaliseren. Dat laatste gaat het schip ten westen van de Schotse Shetland eilanden doen, nadat het in Stavangen een lading stenen heeft opgepikt. Die operatie is onderdeel van het Laggan Tormore-project (exploitatie van olie- en gasvelden).

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 05-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland