De Boer voegt 's werelds groenste ploegboot toe aan vloot

Branche: Baggeren, Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Baggerbedrijf de Boer heeft ’s werelds meest duurzame ploegboot aan zijn vloot toegevoegd. Het 22,4 meter lange vaartuig voldoet zowel aan de strenge IMO Tier 3 norm voor de uitstoot van schadelijke stoffen in de zeevaart als aan de Euro Stage 5 norm in de binnenvaart.

De twee 550 pk leverende Scania hoofdmotoren van de ploegboot zijn uitgerust met nabehandelingsystemen om uitlaatgassen te reinigen. “Het gaat dan om een selective catalytic reduction-systeem (SCR) in de uitlaat, dat stikstofoxide (NOx) omzet in waterdamp en stikstof. Daarnaast hebben we ook diesel partikel filters (DPF) geplaatst om de roetuitstoot te verlagen. Hierdoor kunnen we goed inspelen op de toenemende vraag van opdrachtgevers naar schepen met een lage uitstoot”, zegt John Nieuwenhuijse, manager New Building van de baggeraar.

De vijfde ploegboot in de vloot van de baggeraar voldoet niet alleen aan strenge emissie-eisen, maar is tevens voorzien van een ‘Green Passport’ van de IMO. Dit wil zeggen dat de eigenaar belooft gedurende de levensloop en ook bij sloop eventuele milieuschade te voorkomen.

Peilingen

De 'Peter’ is een doorontwikkeling van het in 2014 opgeleverde zusterschip ‘Kees jr.’ De multifunctionele ploeg- en sleepboot is 7 meter breed en heeft een diepgang van 2,80 meter. Het door Hoekman Shipbuilding in Urk gebouwde schip wordt uitgerust met onder andere een multibeam en single beam waarmee de bodem volledig driedimensionaal in kaart gebracht kan worden. Deze peilingen vormen niet alleen de basis voor analyse van de uit te voeren werkzaamheden, maar ook een verantwoording van het geleverde werk richting opdrachtgevers.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland