Damen voltooit LNG-conversie sleephopperzuiger

Branche: Baggeren, Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Damen Shiprepair Dunkerque legt de laatste hand aan de conversie van de conventionele sleephopperzuiger 'Samuel de Champlain' naar een dual fuel aandrijving met MGO en LNG. 

Het gaat om de eerste soortgelijke conversie van een baggerschip in Europa. De generatoren van het dieselelektrisch aangedreven schip zijn vervangen dual fuel modellen. Daarnaast is een LNG-tank ingebouwd. DE conversie was niet zonder uitdagingen. Zo werd halverwege het project gewisseld van motorleverancier.

"Onder baggerbedrijven - en de maritieme industrie in het algemeen - is veel belangstelling voor deze conversie", zegt Fabien Guillemot, Commercial Manager bij Damen Shiprepair Dunkerque. "LNG is niet nieuw, maar deze fundamentele conversie van een bestaand schip opent nieuwe perspectieven. Het succes van dit project laat zien dat reders die actief zijn in de kustwateren en in SECA-gebieden een alternatief hebben in plaats van nieuwbouw."

Europese subsidie

De conversie is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Innovation and Networks Executive Agency (INEA) van de Europese Commissie. Samen met een aantal andere Franse en Spaanse maritieme bedrijven vormde eigenaar GIE-Dragages Ports het Spaans-Franse consortium ‘S/F SamueLNG for a Blue Atlantic Arch’. Doel van het consortium is het stimuleren van het gebruik van LNG door kleinschalige schepen die varen langs de Atlantische kust van Frankrijk en Spanje en in Het Kanaal. 

Terug aan het werk

Na de definitieve oplevering hervat de Samuel de Camplain haar werkzaamheden voor Dragages Ports: het uitbaggeren van het estuarium van Seine en Loire.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland