Damen start bouw nieuw baggerschip voor Cemex | Maritiem Nederland
Nieuws
Artist impression van het ontwerp van de Marine Aggregate Dredger van Damen (beeld: Damen)

Damen start bouw nieuw baggerschip voor Cemex

redactie | vrijdag 13 juli 2018

Op haar werf in Galati (Roemenië) is Damen Shipyards begonnen met de bouw van de eerste Damen Marine Aggregate Dredger (MAD) 3500, een innovatief baggerschip voor zand- en grindwinning op de Noordzee. Het schip wordt gebouwd voor Cemex UK Marine.

De MAD 3500 is een 103,5 meter lang baggerschip met een DWT van bijna 7.000 ton en een snelheid van 12 knopen. Na oplevering is dit schip het efficiëntste baggerschip uit de vloot van Cemex. Het kan tot 20 procent meer aggregaten vervoeren dan het 99-meter lange zusterschip Sand Heron, dat door de MAD 3500 zal worden vervangen. Het nieuwe baggerschip voldoet aan het Lloyd's Register ECO-certificaat, een klasse-notatie voor milieu-eisen en aan de CAC-3 notatie voor het (hoge) bemanningscomfort aan boord. 

Minder onderhoud

Omdat een baggerschip van dit type een geschatte levensduur heeft van dertig jaar, vroeg Cemex aan Damen om een duurzaam schip te ontwikkelen dat beschikt over state-of-the-art techniek. Damen ontwikkelde een systeem waarbij al het baggerwerk buiten boord wordt gedaan, waardoor er geen slijtgaten optreden in de baggerpijpleidingen aan boord. Het systeem is zowel veiliger als eenvoudiger te onderhouden.

Reductie van onderhoudskosten is de rode draad bij het ontwerpen van het baggersysteem, zegt Frank de Hoogh van Damen Dredging Equipment in Nijkerk. "Het modulaire karakter van het baggersysteem zorgt hier voor. Het onderhoud kan nu volledig worden uitgevoerd met de on-board servicekraan. Hierdoor worden de onderhoudsvereisten aanzienlijk verlaagd, terwijl de uptime toeneemt."

Partners Maritiem Nederland