Damen Shipyards en Saab Kockums bekrachtigen samenwerking

Branche: Marine, Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Tijdens de Euronaval beurs in Parijs hebben Damen Shipyards Group en Saab een intensieve samenwerking aangekondigd. Een eerste gezamenlijk project is de ontwikkeling van een nieuwe expeditionaire onderzeeboot ter vervanging van de bestaande Walrus-klasse.  

"Het vervangen van de onderzeeërs van de Walrus-klasse vraagt om een bijzondere aanpak", zegt Gunnar Wieslander, vice president Saab Kockums. "Om aan de hoogste operationele eisen te voldoen is een combinatie nodig van Zweedse modulaire ontwerp- en productietechnieken en de Nederlandse ervaringen in de scheepsbouw."

"De samenwerking moet uitmonden in een expeditionaire onderzeeboot die volledig is aangepast aan de eisen van de klant. Met deze boten kan de Nederlandse Marine zowel in Europese wateren als wereldwijd een belangrijke rol blijven spelen", aldus Hein van Ameijden, managing partner Damen Schelde Naval Shipbuilding.

Het ontwerp van de nieuwe expeditionaire onderzeeboot is een doorontwikkeling van de capaciteiten van de Zweedse A26-onderzeeërs. Daarnaast bouwt het voort op de ervaringen met de in Zweden ontworpen Australische onderzeeboten van de Collins-klasse. 

Ook de lessen van het Gotland Mid Life Upgrade-programma van de Zweedse marine komen van pas bij de vernieuwing van de Walrus-klasse. Doel van Damen en Saab Kockums is een van de meest moderne luchtonafhankelijk aangedreven onderzeeboten ter wereld te ontwikkelen. 

Bij de productie van de onderzeeboten worden de taken verdeeld. De drukhuidsecties worden in Zweden gebouwd, waarna de boten worden afgebouwd en geassembleerd in Vlissingen. Ook veel andere Nederlandse marinebouwbedrijven zullen worden betrokken bij de bouw van de nieuwe onderzeeërs.

De samenwerking van Damen en Saab gaat verder dan dit nieuwbouwproject. Beide scheepsbouwers zien een groeiende markt voor dit type geavanceerde onderzeeboten.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 5-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland