Damen bouwt 'Waddenzee proof' ponton voor vloeibaar afval

Branche: Scheepsbouw, Toeleveranciers | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Met financiële steun van het Waddenfonds en de provincie Noord-Holland heeft Damen Shipyards Den Helder op Texel een Maritiem Milieu Ponton gebouwd. Het ponton is ontworpen voor de verwerking van vloeibaar scheepsafval en het voorkomen van morsen van milieuvervuilende stoffen, zeker in een kwetsbaar natuurgebied als de Waddenzee.

De gangbare afvalpontons voldoen weliswaar aan de huidige milieu-eisen, maar zijn verre van veilig. Een klein ongeval kan ernstige gevolgen hebben zo dicht bij de Waddenzee. Het specifiek voor dit werk ontworpen ponton heeft een geautomatiseerde afvalinname vol controleprocessen. De ‘one stop’ uitvoering vergroot de veiligheid en minimaliseert milieurisico’s met een zeeschip langszij en temidden van allerlei logistieke en industriële drukte.

Het Milieu Ponton is ingericht om alle soorten scheepsafval in te nemen, zoals afvalwater, ballastwater, bilgewater, spuitwater ten gevolgen van schoonwassen, olie en verf. Deze afvalstoffen worden direct gefilterd, gescheiden en zo nodig gereinigd. Vervolgens worden ze voor vernietiging afgevoerd, schoon geloosd op het riool of hergebruikt.

Het Milieu Ponton biedt een oplossing waar zeeschepen veilig kunnen afmeren en milieuvriendelijk hun afvalstoffen kunnen afgeven. Het levert niet alleen een bijdrage aan het behoud van een schone en gezonde Waddenzee, maar kan een stimulans zijn voor maritieme onderhouds- en reparatiewerkzaamheden en de bijbehorende werkgelegenheid.

 Demonstratieproject

Het ponton dient tevens als demonstratieproject waarmee Damen nieuwe technologie en ‘gereedschappen’ onder de aandacht wil brengen bij bijvoorbeeld andere scheepswerven, havenbedrijven en jachthavens.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland