Damen bouwt eerste elektrische havensleper voor Auckland | Maritiem Nederland
Nieuws
Het contract voor de levering van een E-versie van de RSD 2513 werd op 29 juli getekend (artist impression: Damen)

Damen bouwt eerste elektrische havensleper voor Auckland

redactie | maandag 5 augustus 2019
Scheepsbouw, MET Event

Damen gaat de eerste volledig elektrisch aangedreven havensleepboot ter wereld bouwen. Het gaat om een Reserved Stern Drive tug met een trekkracht van 70 ton. Ports of Auckland in Nieuw-Zeeland krijgt de primeur. 

Het gaat om een doorontwikkeling van de vorig jaar gelanceerde RSD 2513, die Damen Shipyards voor eigen rekening ontwikkelde en die over een conventionele voortstuwing beschikt. Inmiddels is deze sleepboot aangekocht door Multraship Towage & Salvage en omgedoopt tot Multratug 6.

De E-versie, dei Ports of Auckland heeft besteld, wordt uitgerust met een aantal batterijpakketten die voor de voortstuwing zorgen. Valt één van de pakketten uit dan wordt de taak ervan automatisch door de andere overgenomen. Als noodvoorziening heeft de sleepboot twee generatorsets van elk 1.000 kW aan boord. Deze kunnen, indien nodig, nog voor een trekkracht van 40 ton zorgen.

Om de batterijen van de havensleepboot te laden komt er aan de wal een laadstation met een capaciteit van 1,5 MW. Damen hoeft hiervoor het wiel niet zelf uit te vinden maar maakt gebruik van bewezen techniek uit de automotive industrie. Hiermee kunnen de batterijen van de sleper in twee uur tijd volledig worden opgeladen.

Emissievrije haven 

Ports of Auckland stelt zich als doel om in 2040 emissievrij te kunnen opereren. De aanschaf van één of meer elektrisch aangedreven havenslepers past bij deze ambitie.

Partners Maritiem Nederland