Damen blijft investeren ondanks netto verlies in 2018

Branche: Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Voor het eerst in vijftien jaar duikt Damen Shipyards Group in de rode cijfers. In 2018 boekte de scheepsbouwer een netto verlies van 18 miljoen euro. Scherpe concurrentie in een aantal deelmarkten in combinatie met aanloopverliezen bij recente acquisities, liggen hieraan ten grondslag.

De afgelopen jaren verwierf Damen onder meer reparatie- en nieuwbouwwerven van Verolme en Curaçao en Mangalia Roemenië. Deze bedrijfsonderdelen dragen voorlopig nog niet bij aan de winst. Daarnaast kampt het bedrijf met tegenvallende orders en stevige concurrentie in de voor Damen zo belangrijke sleepbotenmarkt.

Ook het marinebedrijf Damen Schelde Naval Shipbuilding draait onder zijn normale niveau. Een van de redenen is het uitblijven van grote orders van de Nederlandse en Duitse marine. DSNS is een van de kanshebbers voor de vervanging van de onderzeeboten van de Walrus-klasse. Daarnaast dingt het bedrijf mee naar een grote Duitse fregattenorder, het zogenoemde MKS 180-programma.

In 2018 boekte het bedrijf een omzet van 1,9 miljard euro. Ondanks de rode cijfers blijft Damen investeren. Dankzij de verwerving van de scheepswerf in Mangalia (Roemenië) kan de scheepsbouwer zijn entree maken in de markten voor cruiseschepen, grote RoPax-ferries en grote offshore schepen. Daarnaast bereidt het bedrijf zich voor op deelname aan toekomstige grootschalige defensie- en veiligheidscontracten.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland