Conventionele sleephopperzuiger vaart binnenkort op LNG

Branche: Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Met een speciale ceremonie waarbij het eerste staal werd gesneden is Damen Shiprepair Dunkerque begonnen aan de ombouw van het dieselelektrisch aangedreven baggerschip Samuel de Champlain naar een combinatie van scheepsdiesel en LNG. 

Tijdens de ceremonie noemde Mark Jan van den Akker, ceo van de Damen-vestiging in Duinkerken, LNG "de scheepsbrandstof van de toekomst". LNG speelt een belangrijke rol bij het terugdringen van de emissies in de scheepvaart. Het ombouwen van conventionele schepen naar dual-fuel, waarbij LNG wordt toegevoegd als scheepsbrandstof, is volgens Van den Akker een haalbare optie. Met de opbouw van de Samuel de Champlain staat de werf in Duinkerken in de voorhoede van deze ontwikkeling.

Damen tekent niet alleen voor de inbouw van de dual-fuel generatoren, maar ook voor de installatie van LNG-voorraadtanks. Het staal dat werd gesneden tijdens de startceremonie is bedoeld voor een apart compartiment waar de generatoren in worden ondergebracht.

Europese subsidie

De conversie wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de Innovation and Networks Executive Agency (INEA) van de Europese Commissie. Samen met een aantal andere Franse en Spaanse maritieme bedrijven vormde GIE-Dragages Ports het Spaans-Franse consortium ‘S/F SamueLNG for a Blue Atlantic Arch’. Doel van het consortium is het stimuleren van het gebruik van LNG door kleinschalige schepen die varen langs de Atlantische kust van Frankrijk en Spanje en in Het Kanaal. 

De Samuel de Champlain is het grootste schip van GIE-Dragages Ports. Zijn thuishaven is de Grand Maritime Port van Nantes-Saint Nazaire. Het schip is vooral actief in het estuarium (de monding) van de Seine en de Loire. 

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 10-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland