Containeroverslag stuwt totale overslag Rotterdamse haven

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Met 4,5 procent meer volume in tonnen was de containeroverslag de stuwende kracht achter de groei van het totale overslagvolume in de haven van Rotterdam in 2018. Het Havenbedrijf zag de omzet licht dalen terwijl de winst iets hoger uitkwam.

Gemeten in TEU, de standaardmaat voor containers, bedroeg de groei 5,7 procent en kwam het jaartotaal uit op 14,5 miljoen TEU. Hiermee verstevigt Rotterdam haar positie als grootste containerhaven van Europa.Waar de overslag van containers doorgroeide, daalde de overslag van ruwe olie, minerale olieproducten en agribulk. De overslag van LNG (+163,6%) en biomassa (+31,6%) groeiden opnieuw spectaculair.

Voor het havenbedrijf was 2018 een jaar met een hoog investeringsniveau. De bruto investeringen stegen met 91 procent naar 408,1 miljoen euro, het hoogste bedrag sinds de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Er werd vooral geld gestoken in de verbetering van de logistieke bereikbaarheid van de Rotterdamse haven, zoals de aanleg van de Container Exchange Route op de Maasvlakte, het Prinses Amaliaviaduct en het verleggen van de Havenspoorlijn via het Theemswegtracé. Bovendien verwierf HbR een minderheidsbelang in de haven van Pécem.

De overslag van ruwe olie daalde gering, mede als gevolg van iets lagere raffinagemarges. De overslag van minerale olieproducten daalde vooral als gevolg van minder aan- en afvoer van stookolie. De enorme toename van LNG-overslagwerd vooral veroorzaakt door transhipments van LNG afkomstig uit Yamal-veld (Noord-Rusland) van ijsklasse LNG-tankers naar ‘normale’ LNG-tankers die de lading verder vervoerden, onder meer naar Azië.

Droge bulk

In de subcategorie kolen lijkt de ingezette consolidatiestrategie goed uit te pakken voor Rotterdam: de overslag van kolen steeg met 2,3 procent. Energiekolen lagen op hetzelfde niveau als vorig jaar. De cokeskolenoverslag steeg door aantrekken van ladingpakketten voor Duitsland.

De ijzerertsoverslag daalde in 2018, onder andere als gevolg van renovatie van een hoogoven en vanwege stagnerende vraag vanuit de staalindustrie. De daling van agribulk overslag in Rotterdam werd mede veroorzaakt door het verschuiven van ladingpakketten naar Amsterdam.

Containers

Drijvende kracht achter de stijging van de containeroverslag was de toename van transhipment en volle import-containers. De containerexport ontwikkelde zich minder sterk, onder meer door Chinese importbeperkingen op afvalstromen. Het shortsea segment ondervond last van groeivertragingen in de Britse en Russische economie.

Ook in de RoRo-overslag, die uitkwam op een lichte plus, gaf de Britse RoRo handel minder groei te zien, waarschijnlijk door de gevolgen van Brexit-onzekerheid op de Britse economie.

Dividend

De omzet van HbR kwam uit op 707,2 miljoen euro, iets minder dan in 2017 toen 712,1 miljoen werd geboekt. Het netto resultaat voor belastingen steeg licht van 247,3 miljoen euro in 2017 naar 254,1 miljoen euro. Van de winst wordt 96,5 miljoen euro aan dividend uitgekeerd aan de aandeelhouder, gemeente Rotterdam (70.83%) en de Staat (29,17%).

Het havenbedrijf verwacht dat het overslagvolume ook dit jaar licht zal groeien. Met het oog op de nieuwe initiatieven rond energietransitie en digitalisering zullen de investeringsniveaus ook de komende jaren hoog blijven.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 4-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland