COLUMN: 'Kraamkamer voor de maritieme sector' | Maritiem Nederland
Nieuws
COLUMN: 'Kraamkamer voor de maritieme sector'

COLUMN: 'Kraamkamer voor de maritieme sector'

Arjen Uijttendaal, directeur Stichting Nederland Maritiem Land | zondag 24 februari 2013
Zeevaart, Maritieme Cluster

Dat de zeevaart de kraamkamer voor de maritieme sector is, wordt vaak beweerd en inderdaad, de ex-zeevarenden kom je overal in de maritieme sector tegen.

In de regel neem je voor je dertigste een besluit: blijf ik varen of ga ik aan wal? En dan zie je vaak zeevarenden terug als havendirecteur, in het management bij de rederijen, als loods, bij de vakbonden, bij de brancheorganisaties, onderwijsinstellingen, de overheid, et cetera.

 

Is het dan noodzakelijk dat je eerst hebt gevaren? Ik kwam zelf in de jaren tachtig aan de wal namens Nedlloyd om bij ECT de belading van de containerschepen te plannen. Dat werd toen niet zomaar geaccepteerd. Ik mocht dan wel een hts-gestructureerde opleiding hebben gedaan en in theorie mijn eerste rang hebben gehaald, maar mijn vaartijd was toch veel te kort om de containerschepen te kunnen plannen. Hoe anders is het nu; zeevaartachtergrond blijkt niet meer nodig te zijn, ex-luchtvaartverkeersleider is ook goed. En zo gaat het bij steeds meer functies aan wal.

 

Vaak is dit geen vrije keus, maar gedwongen door de beschikbaarheid van mensen met een echte zeevaartachtergrond. Als we kijken naar de aantallen jongeren die nu van de zeevaartscholen afkomen en van enige jaren her, dan is er een schrikbarende daling opgetreden. Gelukkig is er nu een stabilisatie tot zelfs een kleine stijging. Als er steeds minder zeevaartachtergrond in de maritieme praktijk beschikbaar komt (iets wat nog versterkt wordt door de vergrijzing) is het niet ondenkbaar dat we als maritieme natie een land als Amerika achterna gaan, waar in de havens vaak een totaal gebrek aan begrip is voor de schepen en haar bemanning.

 

Zelfs in deze slechte tijden bieden de reders nog steeds een stage- en baangarantie voor iedereen die van de zeevaartschool afkomt. Ook de verdiensten van de schoolverlater zijn relatief hoog ten opzichte van andere studierichtingen. Zou het hele aanbodstructuur van maritiem onderwijs in Nederland niet eens radicaal op de schop moeten? Laten we naar één aanbodstructuur gaan met één management aansturing, curriculum en docentenkorps, et cetera, maar wel met het lesaanbod op zo veel mogelijk locaties, dicht bij de studenten. Zodat we in ieder geval de (kleine) stijgende lijn nu kunnen vasthouden. We moeten zorgen dat de zeevaart de kraamkamer voor de maritieme sector blijft!

Partners Maritiem Nederland