China tegen belasting CO2-uitstoot

Auteur: Antoon Oosting | Publicatiedatum:

De Chinezen dreigen met een handelsoorlog tegen de landen van de Europese Unie wanneer deze het plan doorzetten om per 1 juni de scheepvaart te gaan belasten voor de uitstoot van CO2.

Eerder heeft China zijn luchtvaartmaatschappijen al verboden mee te werken aan de invoering van een emissiehandelssysteem (ETS) voor de luchtvaart. China wordt hierin gesteund door bijna dertig landen waaronder de VS, India, Japan, Zuid-Korea, Singapore, Rusland, Brazilië, Mexico, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika.
China wil uitsluitend meewerken aan een gezamenlijk besluit van de IMO (International Maritime Organization). De invoering door de EU van een ETS voor de CO2-uitstoot door de scheepvaart is volgens China illegaal want in strijd met de huidige IMO-regels.
Ook de wens van het Europees Parlement om de strengere normen voor het zwavelgehalte van stookolie (0,5 procent per 1 januari 2015 en 0,1 procent per 1 januari 2020) voor de Noordzee en Baltische Zee uit te breiden tot alle Europese kustwateren leidt tot een schisma in scheepvaartland. Verladersorganisatie EVO en redersvereniging KVNR zijn tegen omdat dit zou leiden tot sterk stijgende brandstofkosten voor de scheepvaart en een verschuiving van lading naar het wegtransport. De havens van Rotterdam, Antwerpen en Hamburg daarentegen juichen een dergelijke maatregel toe omdat dit helpt in het streven naar verbetering van de luchtkwaliteit, verduurzaming van het transport en een ‘gelijk speelveld’ voor alle Europese havens.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MN 05-2018

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland