C-Job ontvangt order conceptontwerp Flettner Freighter

Branche: Scheepsbouw, Toeleveranciers, Zeevaart | Auteur: Jan Spoelstra | Publicatiedatum:

Scheepseigenaar familie Switijnk heeft C-Job Naval Architects de opdracht gegeven voor het maken van een conceptontwerp van een 8.000 ton drogeladingschip waarbij twee Flettner rotoren de LNG voortstuwingsinstallatie ondersteunen.

C-Job liet begin september weten dat de combinatie van Flettner rotoren, LNG voortstuwing en een scherpe boeg uniek en baanbrekend is in de scheepvaart. De familie Switijnk is momenteel bezig met het vinden van verdere financiering om het schip te ontwikkelen en te laten bouwen.

De opdracht voor een schip met een draagvermogen van 8.000 ton (FF8000) volgt op het ontwerp voor de Flettner Freighter 4500 (FF4500), dat C-Job in het kader van het door de EU gefinancierde Interreg programma SAIL ontwierp. Het nieuwe ontwerp kent naast het grotere draagvermogen verschillende wijzigingen, waaronder twee Flettner rotoren in plaats van vier. Daarnaast wil de toekomstige scheepseigenaar het schip gaan voorzien van een LNG aandrijfinstallatie.

Het Finse bedrijf Norsepower dat Flettner rotors op de markt brengt, is nauw betrokken bij het conceptontwerp. Zo heeft dit bedrijf de milieuprestaties van het autoschip 'MS Estraden', dat met twee flettner rotoren is uitgerust en dat regelmatig Rotterdam aandoet onderzocht, en de resultaten zijn positief, men verwacht een flinke brandstofreductie.

Voor de FF4500 voorspelt C-Job een brandstofbesparing van 18 procent. Verantwoordelijk voor die besparing is het Magnus effect: het effect dat optreedt wanneer invallende wind afgebogen wordt door een in de juiste richting roterende cilinder en zo een voorwaartse kracht genereert.

>>> Lees meer over de Flettner Freighter (incl. verrassende VIDEO)

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland