Boskalis koopt diving support vessel 'Constructor' van Hanzevast | Maritiem Nederland
Nieuws
Diving Support Vessel 'Constructor' is sinds 2011 in gebruik bij Boskalis (foto: Hanzevast)

Boskalis koopt diving support vessel 'Constructor' van Hanzevast

redactie | maandag 27 november 2017
Offshore

Boskalis heeft het diving support vessel ‘Constructor’ voor 36 miljoen euro overgenomen van beleggingsaanbieder Hanzevast. Het duikondersteuningsvaartuig wordt ingezet bij onder- en bovenwater werkzaamheden voor de offshore-industrie. Het schip werd al sinds 2011 verhuurd aan Boskalis.

De 'Constructor' was eigendom van een investeringsfonds van Hanzevast. De verkoop van het schip is goed nieuws voor de 240 particuliere beleggers. Nu het negen jaar oude investeringsfonds wordt beëindigd, kunnen de beleggers een behoorlijk slotrendement tegemoet zien.

Hanzevast heeft het schip in 2008 laten bouwen bij de Niigata Shipbuilding in Japan. De 'Constructor' kan met een lengte van 76 m, breedte van 18m en diepgang van 4,5 m zowel grote boorplatforms als kleine installaties in de Noordzee bedienen. Het schip biedt accommodatie aan zeventig opvarenden. Daarnaast heeft het schip de capaciteit voor 12 duikers om onder compressie van maximaal 200 meter duikdiepte gedurende vier weken te leven aan boord.

Boskalis heeft de 'Constructor' sinds de oplevering in gebruik. “Het schip was tot 2020 vastgelegd bij Boskalis en heeft daar altijd goed gevaren. De wens van Boskalis om het in eigendom te krijgen benadrukt de kwaliteit van de het schip", zegt Hanzevast-directeur Gijs Elting.

Scheepsbeleggingen

Het investeringsfonds achter de 'Constructor' is een zogenoemde commanditaire vennootschap (ook wel bekend als 'scheeps-cv') uit 2008. Het schip werd gekocht met 38 procent eigen geld van beleggers en 62 procent aan bankleningen. "In dit geval zijn er altijd uitkeringen geweest", zegt Elting in het FD. Tussen 2011 en 2015 zijn de uitkeringen wel gedaald om de bankschuld af te lossen. Inclusief de verwachte slotuitkering hebben de beleggers een jaarlijks rendement van 12 procent behaald.

Hanzevast is van plan eind volgend jaar weer nieuwe scheepsbeleggingen in de markt te zetten. Afgelopen jaar is de markt opgeveerd, zegt Elting in het FD. "De dagtarieven van drogebulkschepen liggen fors hoger dan anderhalf jaar geleden. Dat lokt veel buitenlandse beleggers." Hanzevast wil ook voor Nederlandse beleggers weer een fonds aanbieden. "Maar dit hoeft niet noodzakelijkerwijs in de vorm van een cv", aldus Elting.

Partners Maritiem Nederland