Boskalis helpt containerschip uit de brand | Maritiem Nederland
Nieuws

Boskalis helpt containerschip uit de brand

redactie | vrijdag 16 maart 2018
Zeevaart

Boskalis heeft met succes een grote uitslaande brand op een groot containerschip geblust in de Arabische zee. De 'Honam' en de lading zijn veilig gesteld. Het betreft een gloednieuw schip uit de ultra-large klasse met een capaciteit van 15.262 TEU.

Op 6 maart brak een zware brand uit op de 'Honam' in de Arabisch Zee, 900 zeemijl ten zuidoosten van Salalah (Oman) en 800 zeemijl ten westen van Mumbai. Na pogingen de brand zelf te blussen heeft de bemanning het schip verlaten. Inmiddels is bekend dat drie bemanningsleden zijn overleden en één wordt vermist.

Boskalis salvage werd benaderd om de brand te blussen en het schip en haar lading te redden. Circa dertig collega's zijn direct vanuit Singapore en Nederland gemobiliseerd en de operatie is in partnership en in nauw overleg met de scheepseigenaar uitgevoerd. Met de inzet van in totaal zes zeeslepers en kleinere sleepboten, allen met brandblusfaciliteiten aan boord, kon afgelopen weekend het sein brand meester worden gegeven. Daarmee is slechts een klein deel van de lading door de brand verloren gegaan en is voorkomen dat het schip zou zinken.

De afgelopen dagen hebben medewerkers van Boskalis nog gericht bluswerk aan boord van het schip verricht, de stabiliteit van het schip gecontroleerd en een sleepverbinding tussen het containerschip en een zware zeesleper gelegd. De 'Honam' wordt voorzichtig in noordelijke richting gesleept. In afwachting van instructies van de klant wordt het schip naar een nog aan te wijzen haven gebracht alwaar de lading gelost zal worden.

Partners Maritiem Nederland