Boskalis gaat exportkabels leggen voor windpark Hornsea 2

Auteur: redactie | Publicatiedatum:

In opdracht van Ørsted gaat Boskalis de offshore exportkabels voor het offshore windpark Hornsea 2 aanleggen. Het contract heeft een waarde van ruim 100 miljoen euro en betreft drie exportkabelcircuits met een totale lengte van 380 km. Hornsea 2 bestaat uit 165 turbines en een maximumvermogen van 1,4 GW.

De werkzaamheden voor het project omvatten het voorbereiden van het offshore kabeltracé (geofysische surveydiensten, het verwijderen van grote zwerfkeien en baggerwerkzaamheden om de zeebodem te egaliseren) evenals het installeren en beschermen van de kabels.

Bij het leggen van de drie 130 km lange exportkabels - waarmee het offshore substation wordt aangesloten op het onshore substation - maakt Boskalis gebruik van 'horizontaal gestuurd boren' over een lengte van 300 meter door de zeewering bij Horseshoe Point aan de Britse kust. Het project gaat eind dit jaar van start en de oplevering staat gepland voor eind 2021. Boskalis streeft ernaar zoveel mogelijk met lokale toeleveranciers te werken.

Multifunctionele ploeg

Bij de werkzaamheden maakt de maritieme aannemer gebruik van een sleephopperzuiger, een surveyschip voor geofysisch onderzoek en meerdere kabellegschepen. Daarnaast heeft Boskalis geïnvesteerd in een nieuwe multifunctionele ploeg voor zowel het graven van de kabelsleuven als het weer opvullen van deze sleuven nadat de kabels zijn gelegd zijn.

De ploeg kan met een constante kracht van 200 ton voortgetrokken worden en sleuven graven op verschillende diepten en in veel verschillende bodemsoorten, en is ontworpen om de milieu-impact te minimaliseren. De ploeg zal worden voortgetrokken door construction support vessel Boka Falcon, die recent aan de vloot is toegevoegd. 

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland