Binnenvaartschip wordt steeds slimmer

Branche: Binnenvaart, Scheepsbouw | Auteur: Erik van Huizen | Publicatiedatum:

Binnenvaartschepen worden steeds slimmer. En dat is nodig ook. Want het vervoer over de binnenwateren stijgt de komende jaren met gemiddeld 2,6 procent per jaar en om alles veilig in goede banen te kunnen leiden lijkt verregaande automatisering aan boord van de binnenvaartschepen onvermijdelijk.

Op de Smart Shipping Challenge in Rotterdam was vrijwel iedereen er eind november van overtuigd dat ook de binnenvaart mee moet in het slimmer maken van de vaartuigen. In de Rijnhaven konden de ongeveer 400 belangstellenden de eerste initiatieven bewonderen in het autonoom varen. Het ging hierbij weliswaar veelal nog om kleine bootjes, zoals de Aquasmart XL inspectiedrone en de WN23 Nautonomous van het Amsterdamse Waternet, dat autonoom varend drijfvuil verwijdert uit de Amsterdamse grachten.

Zelfvarende sloep

Veel aandacht was er voor de ontwikkeling van de autonoom varende watertaxi die je in de toekomst met een app kunt oproepen en dan komt aanvaren. De meeste toeschouwers vonden het maar een eng idee, maar volgens Gerard Simons van Dent, de ontwikkelaar van de autonome watertaxi, zitten ze er toch echt aan te komen.

Een ander groter vaartuig was de zelfvarende sloep van Xomnia. Deze maakt om autonoom te kunnen varen geen gebruik van standaard sensoren en hardware, maar van kunstmatige intelligentie. Camerabeelden zorgen ervoor dat de sloep kan varen op plaatsen waar deze nog nooit eerder is geweest.

Binnenvaartondernemer Remco Pikaart van de Shipping Factory was zo onder de indruk van Xomnia dat hij besloot een joint venture met het bedrijf aan te gaan om deze techniek ook voor de binnenvaart te ontwikkelen. Pikaart verwacht binnen nu en vijf jaar een semi-autonoom schip te kunnen laten varen. Inmiddels kan zijn containerschip Saluté onder meer al over een vastgesteld track varen en zakt de stuurhut bij het naderen van een brug.

‹ VorigeVolgende ›

Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland