Binnenvaart sluit akkoord over snelle vergroening

Branche: Binnenvaart | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Om concurrerend te blijven met het weg- en spoorvervoer moet de binnenvaart alles uit de kast halen om sneller te vergroenen. In de Declaration of Nijmegen die op 12 april is ondertekend spreken overheden, havens, logistieke bedrijven en verladers af om het scheepsvervoer versneld te verduurzamen.

"De binnenvaart heeft een fikse voorsprong als je hun CO2-uitstoot vergelijkt met die van vrachtwagens en treinen. Om deze voorsprong te behouden moeten binnenvaartschepen omschakelen naar nog schonere motoren en brandstoffen", zegt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat), die samen met vertegenwoordigers van de binnenvaartsector de Declaration of Nijmegen ondertekende.

"Een schip gaat veertig jaar mee, een vrachtwagen wordt na zes of zeven jaar al vervangen door een nieuwe. De sector heeft dus geen tijd te verliezen om de omslag naar nieuwe schonere technologie te maken."

De Declaration of Nijmegen ziet de minister als een mooi startpunt. De binnenvaart stoot nu jaarlijks zo’n 2,1 megaton CO2 uit. In 2030 moet dit teruggebracht zijn tot maximaal 1,7 megaton, een besparing van 20 procent. Deze doelstelling wordt ook in het nog te sluiten Klimaat- en Energieakkoord opgenomen. In 2050 moet de binnenvaartsector klimaatneutraal zijn.

Drietrapsraket

Tot eind 2020 wordt onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van duurzame binnenvaartoplossingen. Niet alleen emissies spelen hierbij een rol, maar ook de aandrijflijn en alternatieve en hernieuwbare brandstoffen. Vervolgens zal de sector een aantal van deze ideeën uitwerken in publiek-private pilots. Succesvolle pilots zullen op grote schaal worden ingezet. Afhankelijk van de gekozen oplossing kan de datum van opschaling eerder of later zijn.  

Doordat een aantal grote logistieke bedrijven zich al heeft aangesloten bij de Declaration, kan naar verwachting al op korte termijn een flinke reductie in CO2-uitstoot worden gehaald. De deelnemende verladers wegen vanaf nu de uitstoot mee bij hun keuze voor transportmiddelen en kiezen zo eerder voor het minst vervuilende alternatief. Dit geeft een extra impuls aan de vervoerders in de binnenvaart om duurzame investeringen te doen.

Green Capital of Europe

De ondertekening van de verklaring vond plaats bij het congres Ports & the City in Nijmegen. Omdat de Waal een van de drukst bevaren routes van Europa is, is Nijmegen dit jaar uitgeroepen tot Green Capital of the EU. Ondertekenaars van de Declaration of Nijmegen zijn onder meer BCTN, Heineken, Friesland Campina, North Sea Port, NedCargo, Danser Group, Port-Liner en de gemeenten Rotterdam en Nijmegen.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 1-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland