Bescherming voor maritieme structuren

Branche: Maritieme Cluster | Auteur: Mischa Brendel | Publicatiedatum:

Het Duitse Zentrum für Luft- und Raumfahrt opende op 29 oktober het Institut für den Schutz maritimer Infrastrukturen, het instituut voor de bescherming van maritieme infrastructuren.

Het gaat daarbij om de bescherming van infrastructuren als havens en offshore windparken tegen bijvoorbeeld terroristische aanslagen. Peter Altmaier, de Duitse minister van Economische Zaken en Energie, zei bij de opening: "Maritieme infrastructuren zijn als een zakelijke locatie vitaal voor Duitsland. 90 procent van onze import en export wordt over zee vervoerd. De elektriciteitsvoorziening van offshore windparken neemt ook toe. Om deze redenen is het beschermen van maritieme infrastructuren net zo belangrijk voor de economie als het voor is voor het algemeen publiek."

Het nieuwe instituut zal zijn R&D richten op het doen toenemen van de veerkracht van maritieme infrastructuren; hun vermogen om verstoringen aan te kunnen zonder permanent te falen. Een van de eerste zaken die het instituut hiervoor aanschaft is een autonoom onderwatervoertuig, een ROV, ontworpen om nieuw ontwikkelde optische en akoestische sensorsystemen voor het monitoren en inspecteren van maritieme infrastructuren te testen.

In eerste instantie telt het nieuwe instituut twintig werknemers; op termijn moeten dat er zestig worden. Momenteel werkt het instituut, gevestigd in Bremerhaven, met een investering van € 5 miljoen, maar het jaarbudget moet toenemen tot € 6 miljoen.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina
Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland