Belgisch onderzoek steunt garnaalpulsvisserij | Maritiem Nederland
Nieuws
De onderzoeksresultaten openen perspectieven voor de garnaalpulsvisserij (foto: Damen Maaskant Shipyards)

Belgisch onderzoek steunt garnaalpulsvisserij

redactie | maandag 7 mei 2018
Visserij

Een grootschalig onderzoek van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO) in Oostende biedt wetenschappelijke ondersteuning van de ecologische voordelen van de pulsmethode voor het vissen op garnalen. "De garnaalpulsvisserij staat volgens ons op punt", zegt wetenschappelijk directeur Hans Polet.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Marieke Desender, voor haar promotie aan de Universiteit Gent. Zij concentreerde zich op de garnaalpulsvisserij en onderzocht onder meer de hypothese dat de garnaalpuls de aangroei van visbestanden zou kunnen bedreigen door schade aan de visseneitjes en -larven. In experimenten stelde Desender verschillende larvale stadia van kabeljauw en tong telkens gedurende vijf seconden bloot aan vijf pulsen per seconde. 

De pulsen, die sterker waren dan wat in zee kan worden ervaren als het pulstuig passeert, blijken géén misvormingen bij visseneitjes en -larven te veroorzaken. De eitjes en larven ontwikkelen zich normaal en in de experimenten werd slechts in zeer kleine mate extra uitval in de jonge levensstadia gemeten.

Behalve de effecten op de eerste levensstadia van vissen onderzocht Desender ook of de pulsen invloed kunnen hebben op het prooi-zoeken van rog- en haaisoorten met hun typisch elektrosensitief orgaan. “De geteste hondshaaien blijken tijdens hun foerageergedrag geen enkel effect te ondervinden van de pulsen", constateert zij.

Perspectief voor pulsvisserij

“De nieuwe onderzoeksresultaten openen perspectieven voor de pulsvisserij als techniek voor de garnaalvissers”, zegt Hans Polet, die wijst op de ecologische voordelen van deze vismethode. "Eerder herhaaldelijk wetenschappelijk onderzoek toont aanzienlijke duurzaamheidsvoordelen van garnaalvissen met elektrische puls, qua teruggooi, qua bodemberoering en qua brandstofverbruik. Er kan veel selectiever worden gevist, met minder ongewenste bijvangst tot gevolg. De sleepnetten hoeven minder door de zeebodem te ‘ploegen’.  Het verlaagde brandstofverbruik is goed voor de CO2-uitstoot en voor de portemonnee van de visser."

Polet en zijn team doen al ruim twintig jaar onderzoek naar pulsvisserij. "Naar de resultaten van dit onderzoek werd reikhalzend uitgekeken. Dit is goed nieuws voor een techniek waarover wij - op basis van aanzienlijke en sterk gedocumenteerde ecologische voordelen - gunstig durven te spreken.” 

Volgens Polet zijn de resultaten van het onderzoek naar garnaalpulsvisserij niet één op één over te zetten naar het gebruik van de pulsmethode bij het vissen op tong. “Wij streven naar een genuanceerd beeld. De garnaalpulsvisserij staat volgens ons op punt. Bij tongpulsvissen is er nog iets meer (kleinschalig) effectonderzoek nodig. Maar de ecologische voordelen maken het interessant genoeg om een pad naar implementatie uit te tekenen. Gereglementeerd, gecontroleerd en wetenschappelijk begeleid.”

Partners Maritiem Nederland