De Hoop Terneuzen is mystery buyer baggerschepen Barkmeijer

Branche: Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

Vandaag is de eerste van twee sleephopperzuigers te water gelaten bij Barkmeijer Shipyards (onderdeel van Thecla Bodewes Shipyards) in Stroobos. Opdrachtgever is bouwbedrijf De Hoop Terneuzen. TB Shipyards is eigenaar van Barkmeijer Stroobos nadat deze werf in oktober 2018 failliet ging.

De Hoop Terneuzen gaat de sleephopperzuigers gebruiken voor de winning van zand en grind op zee. Het baggerschip kan maximaal 3.000 m3 laden, heeft een lengte van 105,90 m, een breedte van 15,85 m en een diepgang van 6,94 m. Aan boord is accommodatie voor 14 opvarenden. De oplevering van het nog naamloze schip - 'bouwnummer 347' - staat gepland voor maart 2020. Ook het tweede schip (bouwnummer 348) is momenteel in aanbouw op de werf in Stroobos.

De twee sleephopperzuigers krijgen een dieselelektrische installatie om het energiegebruik en de emissies sterk te reduceren. Met een onderwaterpomp in de zuigbuis kan het schip zand of grind van de Noordzeebodem zuigen. De pomp perst het zand/water- of grind/watermengsel in de hopper. Tijdens de reis naar de loshaven wordt het water uit het zand of grind gepompt, zodat de lading 'droog' gelost kan worden. Het lossen gaat met behulp van een aan boord geïnstalleerde loswagen met grijper.

Mystery buyer

Begin februari werd bekend dat TB Shipyards de in aanbouw zijnde hoppers uit het faillissement van Barkmeijer Shipyards zou overnemen. De naam van de nieuwe Nederlandse opdrachtgever bleef toen nog onbekend. Om de afbouw van de scheepscasco's te kunnen faciliteren ging ook de werf in Stroobos naar TB Shipyards. Dankzij deze 'mystery buyer' - zoals we nu weten: De Hoop Terneuzen - was het mogelijk om de doorstart van Barkmeijer Stroobos rond te krijgen.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland