Barkmeijer Shipyards vraagt faillissement aan

Branche: Baggeren, Scheepsbouw | Auteur: redactie | Publicatiedatum:

De rechtbank Groningen heeft op 30 oktober het faillissement uitgesproken van Barkmeijer Shipyards in Stroobos. Dertig uitzendkrachten zijn onmiddellijk naar huis gestuurd, maar het werk op de 170 jaar oude scheepswerf gaat voorlopig door. 

Voor de 110 vaste werknemers kwam het nieuws als een volslagen verrassing. Het bedrijf heeft een goedgevulde orderportefeuille en heeft tot ver in 2019 werk aan twee innovatieve sleephopperzuigers voor de Britse zand-, grind- en cementleverancier Hanson UK.  

Barkmeijer wijst naar opdrachtgever Hanson als oorzaak van de financiële problemen. Die zou telkens aanvullende en aangescherpte eisen hebben gesteld aan het schip. Daardoor liepen de kosten alsmaar verder op. Toen de Rabobank onlangs de kredietkraan dichtdraaide, waren deze niet meer financierbaar voor de werf.

"De opdrachtgever heeft bij Barkmeijer een bouwbegeleidingsteam gestationeerd. Dat heeft lastig en vervelend geopereerd, waardoor de bouw van de schepen zwaar is vertraagd", zegt Barkmeijer-commissaris Kors van Bladeren in Schuttevaer. De zware financiële gevolgen hebben Barkmeijer "volledig klem gezet", aldus Van Bladeren.

Voor Barkmeijer was de opdracht van Hanson goed voor een omzet van 70 miljoen euro. De eerste sleephopperzuiger zou volgende week te water worden gelaten. Of de bouw van het tweede schip doorgaat, is inmiddels onzeker.

Teruglezen

Onder de titel 'We zijn altijd bezig met nieuwe orders' maakte Maritiem Nederland in 2015 een reportage over Barkmeijer Shipyards.

‹ VorigeVolgende ›

Onderwerpen
Deel deze pagina

Probeer TW

Geïnteresseerd in techniek? Kies dan voor Technisch Weekblad (TW)

TW biedt technici het laatste nieuws, achtergronden en opinie op het gebied van techniek en innovatie. TW lees je in print en altijd en overal online op je pc, tablet of smartphone. Voor studenten en starters onder de 35 jaar met een technische opleiding, is TW helemaal gratis! 

Naar de website van TW voor het laatste nieuws

Meer informatie over een abonnement

Maritiem Nederland

Welkom op de site van Maritiem Nederland, hét opinie- en vakblad voor de gehele maritieme sector in Nederland.

Editie MNL 6-2019

Word abonnee!

Neem nu een abonnement en ontvang elke maand hèt vakblad voor de maritieme sector op de deurmat.

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers

Sluit nu een abonnement af!

Volg ons op Twitter

Partners Maritiem Nederland